1. Hjem
 2. Blog
 3. Hundetræning
 4. Hvor langt må en hvalp gå? - Trygge og sunde gåture med din hvalp

Hvor langt må en hvalp gå? - Trygge og sunde gåture med din hvalp

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Følg generelt 5-minutters-reglen: 5 minutter gange hvalpens alder i måneder. Læs vores detaljerede guide til gåture med hvalp.

Udgivet af:

Opdateret:

09-04-2024

Læsetid:

8m

At blive den stolte ejer af en hvalp er en både spændende og givende oplevelse - men det medfører også et stort ansvar for dens sundhed og trivsel. En af nøglefaktorerne hertil er motion - herunder jævnlige gåture.

I dette indlæg vil vi gennemgå, hvordan du går ture med din hvalp på en sikker og passende måde, der understøtter hvalpens vækst og udvikling.

Anbefalet online kursus: Hvalpetræning

Anbefalet online kursus: De 6 basale øvelser

Hvor langt må en hvalp gå?

En hvalp bør ikke gå for langt ad gangen, da deres kroppe stadig udvikler sig. Generelt anbefales det at begrænse gåture til 5 minutter pr. måned i alderen op til 6 måneder. F.eks. bør en 2 måneder gammel hvalp gå maksimalt 10 minutter ad gangen.

Gåture er afgørende for en hvalps sundhed og trivsel, da det styrker deres muskler, knogler og led, forbedrer deres motoriske færdigheder og understøtter en sund vægt og hjerte-kar-funktion.

At gå for langt eller for hurtigt kan resultere i skader eller langvarige helbredsproblemer, så det er vigtigt at give hvalpen tilstrækkelig hvile og undgå overdreven belastning på deres skrøbelige knogler og led.

Husk, at dette indlæg kun skal ses som vejledende. Hvis du vil have en individuel vurdering af din hvalp, skal du altid kontakte din dyrelæge eller hundetræner.

Hvornår må hvalpe komme udenfor?

Hvalpe bør ikke tages udenfor, før de er fuldt vaccinerede, hvilket typisk sker omkring 12 ugers alderen.

Det er vigtigt at undgå kontakt med andre hunde eller områder, hvor sygdomme kan overføres, indtil de er beskyttet mod almindelige infektioner.

Selvom det er vigtigt at tilpasse de udendørs gåture til din hvalps individuelle behov, kan du følge disse generelle retningslinjer baseret på alder.

Aktivering af hvalp på 8 uger

Aktivering af en hvalp på 8 uger bør være skånsom og tilpasses dens alder og fysiske formåen. Korte legesessioner, socialisering med mennesker og miljøtræning er passende.

Gåture bør derfor være indendørs og begrænset til stille leg.

Brug af småt legetøj, blide træningsøvelser og udforskning af sikre omgivelser er gode måder at aktivere en 8 uger gammel hvalp på.

Hvor langt må en hvalp på 9-10 uger gå?

I denne unge alder er hvalpe stadig meget små og skrøbelige, og deres knogler og led er under hurtig udvikling.

Korte, langsomme gåture på 5-10 minutter ad gangen, et par gange om dagen, er passende. Husk at give din hvalp tid til at udforske og snuse undervejs.

Bemærk også, at hvalpen nok bør holdes indendørs, indtil den er 12 uger gammel og fuldt vaccineret.

Hvor langt må en hvalp på 3-4 måneder gå?

I denne fase kan du begynde at øge gåturenes varighed lidt. Prøv at gå i 5-15 minutter ad gangen, to gange om dagen. Fortsæt med at give din hvalp tid til at snuse og udforske dens omgivelser.

Det er vigtigt at være opmærksom på tegn på træthed eller ubehag hos hvalpen og give den tilstrækkelig hvile mellem gåturene.

Hvor langt må en hvalp på 4-5 måneder gå?

Nu hvor din hvalp vokser og bliver stærkere, kan du øge gåturenes længde til 15-30 minutter ad gangen, to gange om dagen.

Begynd også at introducere forskellige typer terræn og miljøer for at styrke dens motoriske færdigheder og tilpasse sig forskellige situationer. Vær dog samtidig stadig opmærksom på tegn på træthed og mistrivsel.

Hvor langt må en hvalp på 6-9 måneder gå?

I denne alder kan hvalpe generelt håndtere længere gåture på 30-45 minutter, to gange om dagen.

Overvåg dog stadig din hvalps energiniveau og træthedstegn, og juster gåturene efter dens behov.

Hvor langt må en hvalp på 9-12 måneder gå?

Som din hvalp nærmer sig dens første fødselsdag, kan den typisk klare 45 minutters til 1 times gåture, to gange om dagen. Fortsæt med at overvåge dens energiniveau og juster gåturene efter behov.

Hvor langt må en hvalp på 1 år og ældre gå?

Når din hvalp er et år gammel og ældre, anses de for at være voksne, og dens motion kan tilpasses voksenbehov. Afhængig af dens race, størrelse og energiniveau kan dette variere fra 30 minutter til 2 timer om dagen.

Ovenstående retningslinjer er kun vejledende og bør tilpasses til din hvalps individuelle behov og evner. Husk altid at overvåge din hvalp under gåture og justere dens motion baseret på energiniveau, træthedstegn og helbred.

Anbefalet online kursus: Alene hjemme

Anbefalet online kursus: 28 dages hundetræning

Min hvalp vil ikke gå tur - hvad gør jeg?

Når din hvalp ikke vil gå tur, kan det skyldes, at hvalpen føler sig usikker eller overvældet af omgivelserne, at den er træt, eller at den ikke er vant til at gå i snor.

Start med at introducere snoren og halsbåndet derhjemme, så hvalpen vænner sig til dem. Gå derefter langsomt og roligt udenfor og beløn hvalpen, når den bevæger sig fremad.

Brug anerkendelse og tålmodighed for at opmuntre hvalpen til at gå på tur. Hvis problemet fortsætter, kan du kontakte en professionel træner eller dyrlæge for rådgivning.

Sådan øges gåafstanden gradvist

Her er nogle tips til, hvordan du kan øge gåafstanden på en sikker og effektiv måde, i takt med at din hvalp vokser og udvikler sig.

Vurdering af hvalpens tolerance

Hvis hvalpen virker træt (f.eks. langsom gang eller tung vejrtrækning), er det måske ikke tid til at øge afstanden endnu.

Hvis din hvalp derimod stadig virker fuld af energi efter en gåtur, kan det være tid til at gå lidt længere.

Gradvis øgning af afstanden

For at øge gåafstanden på en sikker måde er det vigtigt at gøre det gradvist. Prøv at øge gåturens længde med 5-10 minutter ad gangen og observer, hvordan din hvalp reagerer.

Hvis de tolererer den øgede afstand godt, kan du fortsætte med at øge afstanden langsomt over tid.

Skifte mellem gåture og andre aktiviteter

For at holde din hvalp engageret og stimuleret er det en god idé at skifte mellem gåture og andre aktiviteter, såsom leg, træning eller socialisering med andre hunde.

Dette giver din hvalp mulighed for at udvikle forskellige færdigheder og tilpasse sig forskellige situationer, samtidig med at de får den nødvendige motion.

hundehvalp gåture hvor langt må en hvalp gå

Guide til hvalpens vækststadier

Hvalpe gennemgår forskellige vækststadier, hvor deres knogler, led og muskler udvikler sig i forskellige hastigheder. At tilpasse motionen til hver fase er afgørende for at beskytte din hvalps helbred og fremme deres trivsel.

 • Neonatal periode
  Denne periode strækker sig fra fødslen til ca. 2 uger gamle. I denne fase er hvalpen blind og døv og afhænger fuldstændigt af sin mor for næring og varme. Motion er ikke relevant i denne periode, da hvalpens primære fokus er at spise og sove.
 • Socialiseringsperiode
  Fra ca. 2 uger til 4 måneder begynder hvalpen at udforske verden omkring dem. I denne periode er det vigtigt at introducere hvalpen for mild motion, som korte gåture og leg, for at opbygge styrke, koordination og kondition. Det er også en kritisk tid for socialisering med andre hunde og mennesker.
 • Ungdomsperiode
  Fra omkring 4 måneder til et år eller mere (afhængigt af racen), begynder hvalpen at nærme sig dens fysiske modenhed. I denne fase kan du gradvist øge varigheden og intensiteten af motionen.

Anbefalet læsning: Hvalpetræning - Hvornår skal man begynde?

Udvikling af knogler og led

Hvalpes knogler og led udvikler sig gennem hele deres vækstperiode. I løbet af denne tid er det vigtigt at beskytte dem mod overdreven belastning, som kan forårsage skader og langvarige problemer.

For eksempel kan for lange gåture eller høj-intensitetsøvelser som spring og træk i snoren beskadige voksepladerne i deres knogler og resultere i vækstforstyrrelser.

Tag et online kursus i opdragelse af din hvalp

Ved at lære om de forskellige udviklingsstadier og forstå, hvordan du træner og socialiserer din hvalp, kan et online kursus udstyre dig med de værktøjer, du har brug for, for at opdrage en velfungerende og lykkelig følgesvend.

Faktorer, der påvirker, hvor langt en hvalp bør gå

Der er flere faktorer, der påvirker, hvor langt en hvalp skal gå. Det er vigtigt at tage højde for disse faktorer, når man planlægger gåture, for at sikre, at hvalpen får den rigtige mængde motion uden at overbelaste deres voksende krop.

Hvalpens alder

En hvalps alder er en afgørende faktor for, hvor langt de bør gå. Yngre hvalpe har brug for kortere gåture, da deres knogler og led stadig er under udvikling, og de kan hurtigt blive trætte. Som hvalpen vokser og modnes, kan gåturenes længde gradvist øges.

Hvalpens race

Forskellige hunderacer har forskellige behov for motion og udholdenhed. Nogle racer, som Border Collies og Labrador Retrievers, har et højt energiniveau og kræver mere motion end mindre aktive racer som Bulldogs og Mops.

Hvalpens størrelse

Størrelsen på din hvalp er en anden vigtig faktor at overveje. Generelt kræver større hvalpe mere motion end mindre hvalpe for at opretholde en sund vægt og god fysisk form.

Hvad skal du ellers have styr på til gåturen med din hvalp?

Ud over at overveje din hvalps alder, race og helbred, når du planlægger gåture, er der flere andre faktorer, der er vigtige at tage i betragtning for at sikre en sikker og positiv oplevelse for både dig og din hvalp.

Passende snor og halsbånd

Når du går tur med din hvalp, er det vigtigt at bruge en passende snor og halsbånd eller sele, der er tilpasset deres størrelse og styrke. Det vil give dig bedre kontrol over din hvalp og hjælpe med at forhindre skader, hvis de pludselig trækker eller springer.

Sikre omgivelser for gåture

Vælg sikre og passende steder for gåture med din hvalp, såsom rolige kvarterer, parker eller stier. Undgå områder med tung trafik, larm eller farlige genstande, der kan skræmme din hvalp eller udgøre en sikkerhedsrisiko.

Tilstrækkelig væske og ernæring

Når din hvalp er aktiv og går længere ture, er det vigtigt at sørge for, at de får nok vand og næring. Medbring frisk vand på gåture for at holde din hvalp hydreret, og sørg for, at de får en passende mængde hvalpefoder af høj kvalitet for at understøtte deres vækst og udvikling.

Afsluttende tanker

Generelt er det absolut vigtigste, at du formår at tilpasse gåture og motion til din hvalps individuelle behov baseret på deres alder, race, størrelse og helbred. På den måde kan du skabe en personlig gåplan, der sikrer, at din hvalp får den rette mængde motion uden at overbelaste deres voksende krop.

Gåture hjælper ikke kun med at opbygge styrke og udholdenhed, men giver også din hvalp mulighed for at socialisere, udforske og lære om verden omkring dem.

Til sidst er det vigtigt at huske, at gåture med din hvalp ikke kun handler om motion og træning, men også om at skabe et tæt bånd og nyde samværet med din nye pelsede ven. Brug denne tid til at opbygge et tillidsfuldt forhold og skabe positive minder sammen.

Ofte stillede spørgsmål om hvor langt en hvalp må gå

Det er vigtigt at overvåge din hvalps adfærd og energiniveau for at vurdere, om de får nok motion. Hvis din hvalp virker udmattet efter gåture, skal du måske reducere afstanden eller intensiteten. Hvis de fortsat er fulde af energi efter gåture, kan det være nødvendigt at øge afstanden eller tilføje flere aktiviteter.

Det anbefales generelt ikke at tage hvalpe med på løbeture, før de er omkring et år gamle, da deres knogler og led stadig udvikler sig. Det er bedre at holde sig til gåture og andre lavintensive aktiviteter for at beskytte deres voksende kroppe.

Ja, det er muligt at gå for meget med sin hund. Mens motion er vigtig for hundens sundhed og trivsel, kan overdreven motion føre til overanstrengelse, ledskader eller andre helbredsproblemer. Det er vigtigt at tilpasse mængden af motion til hundens alder, størrelse, race og fysiske tilstand. Det anbefales generelt at give voksne hunde mellem 30 minutter og 2 timer motion om dagen, afhængigt af racen og individuelle behov. Det er også vigtigt at være opmærksom på tegn på træthed eller ubehag hos hunden og give den tilstrækkelig hvile mellem gåturene.

For at træne din hvalp til at gå pænt i snor, skal du først vælge en passende snor og halsbånd eller sele. Start med korte gåture, og beløn din hvalp med ros og godbidder, når de går ved din side uden at trække. Det kan tage tid og tålmodighed, men med konsekvent træning vil din hvalp lære at gå pænt i snor.

Du bør rådføre dig med din dyrlæge om, hvornår det er sikkert at begynde at tage din hvalp på gåture efter deres vaccinationer. Generelt anbefales det at vente, indtil hvalpen har fået alle deres grundvaccinationer og har haft tid til at opbygge immunitet, hvilket normalt sker omkring 7-10 dage efter den sidste vaccination.

Relaterede artikler

Hundetræning

Hvad koster hundetræning? Stor guide med konkrete ..

11. juli 2023

Udforsk priser og vigtigheden af hundetræning, forskellige typer af træning, og faktorer der påvirker, hvad hundetræning..

Hundetræning

Hundens gåture: Guide til sikre og gode gåture med..

15. september 2023

Hvor langt må du gå med din hund, og hvor skal du gå med den? Vi gennemgår førende tips i denne store guide.

Hundetræning

Alene-hjemme-træning af hvalp – nem og konkret gui..

10. marts 2024

Lær at træne din hvalp til at være alene hjemme i denne omfattende guide - uden at blive ængstelig og bange.

Hundetræning

Sådan træner du din hund: Grundlæggende kommandoer..

15. september 2023

Opdag grundlæggende øvelser og kommandoer til at starte din hunds træning. Gør rejsen nemmere med Onlinehund’s vejlednin..