1. Hjem
 2. Blog
 3. Investering & Krypto
 4. Hvad er aktieinvestering? En grundig guide til at komme i gang med aktier

Hvad er aktieinvestering? En grundig guide til at komme i gang med aktier

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Få en grundig guide til at komme i gang med aktieinvestering. Lær at opbygge en stærk portefølje og invester med tillid. Start din rejse i dag!

Udgivet af:
Lumant

Opdateret:

15-09-2023

Læsetid:

12m

I denne blogpost vil vi dække alt, hvad du behøver at vide for at komme i gang med at investere i aktier. Hvis du er ny i investeringsverdenen eller blot ønsker at udvide din viden, vil denne guide give dig de grundlæggende koncepter inden for aktieinvestering, forklare hvordan aktiemarkedet fungerer, og opsummere de forskellige typer af aktier, du kan investere i.

Vi vil også dykke ned i risici og potentielle gevinster ved aktieinvestering, sammen med praktiske tips og strategier til at hjælpe dig med, at træffe informerede investeringsbeslutninger.

Så uanset om du er en komplet nybegynder eller en erfaren investor, er denne guide designet til at hjælpe dig med at navigere i den spændende verden af aktieinvestering med selvtillid.

Anbefalet læsning:

Anbefalet GRATIS online kursus: Investering er F*ucking Let (Introduktion)

Hvad er aktier?

Aktier, eller også kendt som aktiebeviser, er en form for ejerskab i en virksomhed. Når en person køber en aktie i en virksomhed, bliver de en del af virksomhedens ejerskab og har dermed en vis grad af indflydelse på, hvordan virksomheden drives.

Aktier er en måde for virksomheder at rejse kapital på, ved at sælge ejerskab i virksomheden til investorer. Investorer kan så købe og sælge disse aktier på aktiemarkedet, hvor prisen på aktien kan variere afhængigt af virksomhedens økonomiske præstation og andre faktorer. Aktieinvestering er en anden form for investering end ejendomsinvestering, hvor man i stedet for at investere i aktier, investerer i ejendomme.

Aktier kan være en potentielt lukrativ investering, men de indebærer også risiko og kræver omhyggelig forskning og overvågning.

Anbefalet læsning: Investering i aktier for begyndere

Forskellen på aktier og obligationer

Aktier og obligationer er to forskellige typer af investeringsmuligheder.

Aktier repræsenterer ejerskab i en virksomhed, hvor investorer køber en del af virksomhedens aktiekapital. Dette betyder, at aktionærer har ret til at stemme ved virksomhedens generalforsamlinger og modtage en del af overskuddet i form af udbytte, hvis virksomheden har overskud. Aktier indebærer dog også højere risiko, da priserne på aktier kan variere meget afhængigt af virksomhedens økonomiske præstation og andre faktorer.

Obligationer er derimod en form for gældsbeviser, hvor investorer låner penge til en virksomhed, organisation eller stat. Obligationsindehavere får til gengæld en fast årlig rente på det udlånte beløb og får normalt tilbagebetalt hele det udlånte beløb ved obligationens udløb. Obligationer er en mere sikker investering end aktier, da afkastet er mere forudsigeligt, men de kan også være mindre lukrative end aktier på lang sigt.

Generelt er forskellen mellem aktier og obligationer, at aktier er en form for ejerskab, mens obligationer er en form for gældsbeviser. Aktier har potentiale til at give høje afkast, men indebærer også større risiko, mens obligationer er mere stabile og mindre risikable, men med lavere afkast.

Anbefalet online kursus: Investering er F*ucking Let

Eksempler på forskellige typer af aktier

Der er flere forskellige typer af aktier, som kan have forskellige egenskaber og rettigheder. Nogle eksempler inkluderer almindelige aktier, foretrukne aktier og stemmeberettigede aktier.

 • Almindelige aktier er den mest almindelige type af aktier, som gives ud af virksomheder. Almindelige aktionærer har ret til at stemme ved virksomhedens generalforsamlinger og modtage en del af virksomhedens overskud i form af udbytte. Prisen på almindelige aktier kan variere afhængigt af virksomhedens økonomiske præstation og andre faktorer.
 • Foretrukne aktier er en type af aktier, hvor ejerne har ret til at modtage en fast årlig udbyttebetaling, inden almindelige aktionærer modtager noget udbytte. Foretrukne aktier har også forrang i tilfælde af likvidation og konkurs.
 • Stemmeberettigede aktier giver ejerne større indflydelse i virksomheden, da de har flere stemmerettigheder ved generalforsamlinger end almindelige aktier. Dette betyder, at ejerne af stemmeberettigede aktier har større indflydelse på virksomhedens beslutninger og kan påvirke dens retning.

Andre typer af aktier inkluderer begrænsede aktier, der er udsat for begrænsninger på salg og overdragelse; konvertible aktier, der kan konverteres til andre typer af værdipapirer; og warrants, der giver ejerne ret til at købe aktier til en bestemt pris inden for en bestemt periode.

Generelt kan de forskellige typer af aktier have forskellige rettigheder og risici, og det er vigtigt for investorer at undersøge og forstå disse forskelle, før de beslutter sig for at investere.

Hvorfor investere i aktier?

At investere i aktier kan have flere potentielle fordele. En af de største fordele er potentialet for at opnå høje afkast på investeringen. Aktier kan stige i værdi over tid, og hvis man køber aktier i en virksomhed, der klarer sig godt, kan man potentielt opnå en stor gevinst. Aktier giver også mulighed for at modtage udbytte, som er en del af virksomhedens overskud, og som udbetales til aktionærerne. Dette kan give en stabil indkomstkilde til investorerne.

En anden fordel ved at investere i aktier er, at det er en relativt let tilgængelig form for investering. Det er nemt at købe og sælge aktier via en online handelsplatform, og der er mange forskellige typer af aktier, der kan vælges imellem.

Endelig kan investeringer i aktier give mulighed for at deltage i virksomhedernes vækst og succes. Når man ejer aktier i en virksomhed, er man medejer af virksomheden og kan have en interesse i dens udvikling og resultater.

Diskussion af risikoen ved aktieinvestering og hvordan man kan minimere den

Aktieinvestering indebærer en vis risiko, da prisen på aktier kan svinge meget over tid, og der er ingen garanti for, at man vil opnå et positivt afkast. En måde at minimere risikoen på er at sprede sin investering over flere forskellige aktier og sektorer. Dette kaldes diversifikation og kan mindske risikoen for, at en dårlig performance i en enkelt aktie vil have en stor indvirkning på ens samlede portefølje.

En anden måde at minimere risikoen på er at investere i aktier med en langsigtet tilgang. Aktiemarkedet kan svinge meget over korte perioder, men historisk set har det vist sig at have en positiv langsigtet udvikling. Ved at investere i en bred portefølje af aktier og have en langsigtet tilgang, kan man mindske risikoen for at miste penge på sigt.

Det er også vigtigt at undersøge og analysere de virksomheder, man overvejer at investere i, og forstå deres økonomiske situation og fremtidsudsigter. Ved at have en grundig forståelse af virksomhedens forretningsmodel og marked kan man træffe mere informerede investeringsbeslutninger.

Endelig kan det være en god idé at konsultere en finansiel rådgiver, der kan hjælpe med at udvikle en investeringsplan og tilbyde professionel rådgivning om investeringsbeslutninger. Sammen kan man vurdere risikoen og potentialet for afkast, og udvikle en investeringsstrategi, der er tilpasset ens individuelle økonomiske situation og mål.

Eksempler på kendte aktieinvestorer og deres succeser

Der er mange kendte aktieinvestorer, der har opnået stor succes gennem årene.

En af de mest kendte er Warren Buffett, som er kendt for at have opbygget et imperium der er milliarder af dollars værd gennem hans investeringsselskab Berkshire Hathaway. Buffetts filosofi er at investere i virksomheder med stærke økonomiske fundamentaler og ledelse, og han har en langsigtet tilgang til investering, der har vist sig at have stor succes.

En anden kendt investor er Peter Lynch, som var chef for Fidelity Magellan-fonden i 13 år og opnåede et årligt afkast på over 29%. Lynch var kendt for at fokusere på at investere i virksomheder, der havde en god forståelse af deres marked og var i stand til at levere vækst.

En tredje kendt investor er George Soros, som er kendt for sin store spekulation på valutamarkederne og hans evne til at forudsige markedet. Soros har også været en stor tilhænger af filantropi og har doneret store summer til velgørende formål gennem sin Open Society Foundation.

Disse kendte investorer og mange andre har opnået stor succes gennem deres investeringer, men det er vigtigt at huske på, at deres tilgang og filosofi muligvis ikke passer til alle investorer. Det er vigtigt at udvikle en investeringsstrategi, der passer til ens egne mål og risikovillighed.

Sådan kommer du i gang med aktieinvestering

At starte med aktieinvestering kan virke overvældende, men med den rigtige tilgang kan det være en spændende måde at investere sine penge på. Her er en trin-for-trin guide til at komme i gang:

 • Først og fremmest bør du undersøge og lære mere om aktiemarkedet, herunder forskellige typer af aktier, risici, potentiale for afkast, og hvordan man køber og sælger aktier. Du kan bl.a. overveje, at tage et online kursus i investering i aktier her hos Lumant.
 • Derefter bør du overveje din egen økonomiske situation og risikovillighed for at udvikle en investeringsplan, der passer til dine mål og behov.
 • Når du har udviklet en plan, skal du vælge en investeringsplatform eller en mægler, der kan hjælpe dig med at købe og sælge aktier. Der er mange forskellige platforme at vælge imellem, herunder online investeringsplatforme og traditionelle mæglere.
 • Efter at have valgt din platform, kan du begynde at undersøge og analysere forskellige virksomheder og vælge de aktier, du ønsker at investere i.
 • Når du har valgt dine aktier, kan du købe dem via din investeringsplatform eller mægler. Det er vigtigt at holde øje med dine investeringer og gøre justeringer i din portefølje, når det er nødvendigt.
 • Endelig er det vigtigt at have en langsigtet tilgang til dine investeringer og undgå at tage impulsive beslutninger baseret på kortsigtede svingninger på markedet.

Disse trin kan hjælpe dig med at komme i gang med aktieinvestering. Det er vigtigt at huske på, at investering indebærer risiko, og det er vigtigt at gøre din egen research og tage ansvar for dine egne investeringsbeslutninger.

Anbefalinger til at vælge de rigtige aktier og diversificere sin portefølje

At vælge de rigtige aktier og diversificere sin portefølje er afgørende for at maksimere ens investeringsafkast og minimere risikoen. Her er nogle anbefalinger til at hjælpe dig med at træffe de rigtige valg:

 • Undersøg og analyser virksomhederne: Det er vigtigt at undersøge og analysere de virksomheder, du overvejer at investere i. Du bør se på deres økonomiske fundamentaler, ledelse og konkurrenceposition.
 • Vælg forskellige aktier: Diversificering af din portefølje er afgørende for at minimere risikoen. Du bør overveje at vælge aktier fra forskellige sektorer, brancher og geografiske regioner for at sprede din risiko.
 • Overvej værdipapirfonde: Investeringsfonde kan give dig adgang til en bred vifte af aktier og hjælpe med at diversificere din portefølje. Du kan overveje at investere i indeksfonde eller aktive fonde, der er forvaltet af professionelle investeringschefer.
 • Vær tålmodig og langsigtet: Aktieinvestering bør betragtes som en langsigtet investering, og det er vigtigt at have tålmodighed og undgå at tage impulsive beslutninger baseret på kortsigtede svingninger på markedet.
 • Overvåg din portefølje: Det er vigtigt at overvåge din portefølje regelmæssigt og justere den, når det er nødvendigt. Du bør overveje at sælge aktier, der underperformer, og investere i andre aktier, der viser større potentiale.

Ved at følge disse anbefalinger kan du hjælpe med at vælge de rigtige aktier og diversificere din portefølje, hvilket kan hjælpe med at maksimere dine investeringsafkast og minimere din risiko.

Beskrivelse af online forskellige investeringsplatforme og hvordan man kan bruge dem

Der er mange online investeringsplatforme, der giver adgang til en bred vifte af investeringsmuligheder, herunder aktier, obligationer, investeringsfonde og ETF'er. Disse platforme kan variere i funktioner og omkostninger, men de fleste giver dig mulighed for at åbne en konto, foretage indbetalinger og begynde at investere inden for få minutter.

Nogle populære online investeringsplatforme inkluderer Robinhood, E-Trade, TD Ameritrade, Vanguard og Charles Schwab. Disse platforme giver forskellige funktioner, såsom handelskommissioner, minimumskrav til investering, adgang til forskellige investeringsprodukter og avancerede handelsværktøjer.

Når du har oprettet en konto på en investeringsplatform, kan du begynde at købe og sælge aktier, overvåge dine investeringer og udføre analyser. De fleste platforme har også funktioner, der hjælper dig med at spore dit investeringsafkast, oprette automatiske indbetalinger og rebalancere din portefølje.

Det er vigtigt at overveje forskellige faktorer, når du vælger en online investeringsplatform, herunder omkostninger, funktioner, brugervenlighed og pålidelighed. Det er også vigtigt at have en strategi og et klart mål for dine investeringer, før du begynder at investere på en online platform.

Opsummering af fordelene ved aktieinvestering

Investering i aktier kan være en gavnlig og potentielt lukrativ måde at opbygge rigdom på. Aktieinvestering giver mulighed for høje afkast og kan bidrage til at opbygge en portefølje med diversificerede aktiver.

Aktieinvestering kan også give ejerskab og indflydelse i en virksomhed og tilbyde fordele som udbytte og stemmeret. Dog er det vigtigt at huske, at aktieinvestering også indebærer risici, og at der kræves grundig forskning og overvågning af ens investeringer for at minimere risikoen og maksimere afkastet.

Opfordring til læserne til at tage handling og komme i gang med at investere i aktier

Efter at have læst om fordelene ved aktieinvestering er det nu tid til at tage handling og begynde at investere i aktier. Selvom det kan virke udfordrende og risikabelt, kan aktieinvestering give mulighed for at opnå høje afkast og øge formuen på lang sigt. Det er vigtigt at huske, at enhver investering indebærer risiko, men med grundig forskning og strategisk planlægning kan risikoen mindskes.

Det er også vigtigt at starte med små beløb og sprede risikoen ved at investere i forskellige selskaber og brancher. Der er mange ressourcer og værktøjer til rådighed for begyndere, herunder online investeringsplatforme og investeringskurser. Så tag handling i dag og begynd at investere i aktier for at opbygge en sund og bæredygtig portefølje på lang sigt.

Ressourcer og anbefalinger

Tag et online kursus i investering i aktier

At tage et online kursus om investering i aktier kan være en fremragende måde at få den viden og de færdigheder, du har brug for, til at træffe informerede investeringsbeslutninger. Disse kurser kan hjælpe dig med at forstå grundlæggende investeringer i aktiemarkedet såvel som mere avancerede begreber såsom porteføljespredning, risikostyring og teknisk analyse.

Derudover tilbyder online kurser ofte fleksibilitet til at lære i dit eget tempo og efter dit eget skema, hvilket gør det lettere at passe læring ind i din travle hverdag. Ved at tage et online kursus kan du opbygge et solidt fundament af viden og få den selvtillid, du har brug for, til at begynde at investere i aktier med større chance for succes.

Anbefalinger

Hvis du er interesseret i at komme i gang med at investere i aktier, er der mange online investeringsplatforme og andre nyttige værktøjer tilgængelige, der kan hjælpe dig i gang. Nogle af de mest populære investeringsplatforme inkluderer Robinhood, TD Ameritrade, E-Trade og Fidelity, som alle tilbyder nemt anvendelige grænseflader og en række investeringsmuligheder.

Derudover er der mange andre online ressourcer tilgængelige, såsom finansielle nyhedssites, investeringsberegnere og fora, hvor du kan forbinde med andre investorer og dele tips og strategier. Ved at udnytte disse ressourcer kan du opnå en bedre forståelse af aktiemarkedet og træffe informerede investeringsbeslutninger, der kan hjælpe dig med at opnå dine økonomiske mål.

Relaterede artikler

Investering & Krypto

Obligationer: Alt du skal vide for at komme i gang

20. maj 2023

Dyk ned i verdenen af obligationer med vores omfattende guide. Lær hvad obligationer er, hvordan de fungerer, fordelene ..

Investering & Krypto

Investering: Alt hvad du skal vide for at komme i ..

19. maj 2023

Opdag hemmelighederne bag investering og lær, hvordan du kan opbygge din formue på lang sigt. Tag skridtet mod at opnå ø..

Investering & Krypto

Investering i ejendomme: Hvordan og hvorfor?

19. maj 2023

Investering i ejendomme: Lær hvordan du kan opbygge en formue gennem smarte og velovervejet ejendominvesteringer.

Investering & Krypto

Investering i Kryptovaluta: En Guide til at Komme ..

28. maj 2023

Investering i kryptovaluta? Lær hvordan du kommer i gang, forstå fordelene og risiciene, og få værdifulde tips til sikke..