Selvforsvar: En guide til at beskytte dig selv

selvforsvar

Få indsigt i teknikker og træningsmetoder, lovkrav og specifikke strategier til selvforsvar. Tag ansvar for din sikkerhed og lær mere om selvforsvar.

Læsetid: 6m

Opdateret: 08-05-2023

Selvforsvar: Grundpillerne i Personlig Sikkerhed og Beskyttelse

Selvforsvar er en teknik eller en strategi, som man kan bruge til at beskytte sig selv mod potentielle farer eller trusler. Det er en færdighed, som alle bør lære, da det kan hjælpe med at øge ens selvtillid og sikkerhed i hverdagen. Selvforsvar kan komme i mange former, herunder fysisk, mental og verbal selvforsvar.

Målet med dette blogindlæg er at give dig en grundig indføring i selvforsvar, herunder forskellige former for selvforsvar, lovkrav og træningsmetoder. Vi vil også give dig specifikke strategier til kvinder og opfordre dig til at tage ansvar for din egen sikkerhed ved at lære selvforsvar.

Anbefalet online kursus: Kursus i selvforsvar for mænd og kvinder

Anbefalet online kursus: Sikkerhed to bosteder og specialpædagoger

Forskellige former for selvforsvar

Der er flere forskellige former for selvforsvar, og det er vigtigt at kende dem alle for at være fuldt forberedt på en farlig situation.

Her er en kort oversigt over de forskellige former for selvforsvar:

 • Fysisk selvforsvar
  Dette omfatter teknikker og træning, som man kan bruge til at forsvare sig selv fysisk i tilfælde af et angreb. Disse teknikker kan omfatte slag, spark, kast og greb.
 • Mental selvforsvar
  Det handler om at forberede sig mentalt på en potentiel farlig situation. Dette kan omfatte visualisering af farlige situationer og udvikling af en plan for, hvordan man vil reagere.
 • Verbal selvforsvar
  Dette omfatter kommunikationsteknikker, som man kan bruge til at undgå konflikter og potentielt farlige situationer. Dette kan omfatte at lære at sige "nej" på en bestemt måde eller at lære at kommunikere effektivt med en aggressiv person for at undgå en konfrontation.

Ved at lære alle tre former for selvforsvar kan man forbedre sin sikkerhed og være bedre rustet til at håndtere farlige situationer.

Tag et online kursus i selvforsvar

At tage et online kursus i selvforsvar kan være en fantastisk måde at lære selvforsvar på, især for dem der har en travl hverdag eller bor i et område uden adgang til fysiske selvforsvarskurser. Online træning i selvforsvar tilbyder fleksibilitet og kan tilpasses ens tidsplan og individuelle behov.

Vigtigst af alt kan online træning stadig give en grundig og effektiv træning i selvforsvar, og det kan give en øget følelse af sikkerhed og selvtillid, når man færdes i samfundet.

Du kan se hele vores udvalg af online kurser i sikkerhed her.

Lovgivning om selvforsvar i Danmark

Det er vigtigt at forstå lovgivningen om selvforsvar i Danmark, så man ved, hvad der er tilladt i tilfælde af et angreb eller en farlig situation. Generelt set har man ret til at forsvare sig selv eller andre, hvis man bliver angrebet eller truet med vold.

Der er dog nogle grænser, som man skal være opmærksom på.

 • Hvornår det er tilladt at bruge selvforsvar ifølge dansk lov: Ifølge dansk lovgivning er det tilladt at bruge selvforsvar i tilfælde af, at man bliver angrebet eller truet på livet eller lemmerne. Det er dog kun tilladt at bruge den nødvendige styrke for at forsvare sig selv eller andre.
 • Grænsen mellem selvforsvar og nødværge: Der er en forskel mellem selvforsvar og nødværge. Nødværge betyder, at man forsvare sig selv eller andre, men man bruger mere vold end nødvendigt for at forsvare sig selv. I sådanne tilfælde kan man stadig straffes af loven, selvom man handlede i selvforsvar.

Det er vigtigt at forstå, hvad der er tilladt ifølge dansk lovgivning, og at man kun bruger selvforsvar i tilfælde af en reel trussel.

Selvforsvar til kvinder

Desværre oplever kvinder ofte flere farlige situationer end mænd, og det er derfor vigtigt for kvinder at lære selvforsvar.

Her er nogle grunde til, hvorfor kvinder bør lære selvforsvar:

 • Øget selvtillid: Ved at lære selvforsvar kan kvinder øge deres selvtillid og føle sig mere trygge i potentielt farlige situationer.
 • Bedre fysisk form: Fysisk selvforsvar kræver træning, og ved at lære teknikkerne kan kvinder også forbedre deres fysiske form.
 • Evne til at beskytte sig selv og andre: Ved at lære selvforsvar kan kvinder beskytte sig selv og andre i farlige situationer.

Nogle teknikker og strategier er mere effektive for kvinder end for mænd på grund af forskelle i fysisk styrke og størrelse.

Her er nogle specifikke teknikker og strategier, der kan være effektive for kvinder:

 • Brug af stemmen: At hæve stemmen og råbe kan skræmme angriberen væk eller tiltrække opmærksomhed fra andre i nærheden.
 • Angreb på sårbare områder: Kvinder kan angribe angriberens øjne, hals eller lysken for at forsvare sig selv.
 • Brug af selvforsvarsvåben: Kvinder kan bruge selvforsvarsvåben som peberspray eller personlig alarm for at skræmme angriberen væk.

Det er vigtigt for kvinder at lære selvforsvar for at beskytte sig selv i farlige situationer. Ved at bruge effektive teknikker og strategier kan kvinder øge deres sikkerhed og tryghed i hverdagen.

Træning af selvforsvar

Træning er afgørende for at lære selvforsvar, og der er mange forskellige træningsmetoder og -programmer at vælge imellem.

Her er nogle af de forskellige træningsmetoder og -programmer, der kan være nyttige:

 • Kampsport: Kampsport er en populær træningsform for selvforsvar og kan lære teknikker til at forsvare sig selv både fysisk og mentalt.
 • Selvforsvarskurser: Der findes mange forskellige selvforsvarskurser, der kan lære specifikke teknikker og strategier til selvforsvar.
 • Online træning: Online træningsprogrammer kan give fleksibilitet til at træne hvor og hvornår det passer bedst.

Det er vigtigt at vælge en træningsform, der passer til ens personlige præferencer og behov. For eksempel, hvis man ønsker at fokusere på fysisk træning, kan en kampsport være den bedste mulighed. Hvis man ønsker at lære specifikke teknikker og strategier, kan et selvforsvarskursus være den bedste mulighed.

Vedholdenhed og fortsat træning er også afgørende for at lære selvforsvar effektivt. Det er vigtigt at fortsætte træningen regelmæssigt for at opretholde de nødvendige færdigheder og teknikker, og for at opbygge øget selvtillid og mental styrke.

Anbefalet online kursus: Sikkerhed til vagter og frontpersonale

Konklusion

At lære selvforsvar er en vigtig måde at tage ansvar for sin egen sikkerhed og beskyttelse.

Her er nogle af de vigtigste punkter at huske på om selvforsvar:

 • Selvforsvar handler om at forberede sig mentalt og fysisk på potentielt farlige situationer.
 • Der er forskellige former for selvforsvar, herunder fysisk, mental og verbal selvforsvar.
 • Det er vigtigt at forstå lovgivningen om selvforsvar og nødværge for at undgå at bryde loven.
 • Kvinder bør overveje at lære selvforsvar for at beskytte sig selv og opbygge selvtillid.
 • Der er mange forskellige træningsmetoder og -programmer til rådighed for at lære selvforsvar.

Ved at lære selvforsvar og træne regelmæssigt, kan man opbygge den nødvendige selvtillid og færdigheder til at beskytte sig selv i potentielt farlige situationer. Det er vigtigt at tage ansvar for sin egen sikkerhed og lære selvforsvar for at være forberedt på enhver situation.

Ofte stillede spørgsmål om selvforsvar

Selvforsvar er en måde at forberede sig mentalt og fysisk på potentielle farlige situationer, hvor man kan være i fare for at blive angrebet eller skadet.
Der er mange forskellige måder at lære selvforsvar på, herunder kampsport, selvforsvarskurser og online træning. Det er vigtigt at vælge en træningsform, der passer til ens personlige præferencer og behov.
Nej, selvforsvar er vigtigt for alle mennesker, uanset køn eller alder. Men kvinder kan have særlig gavn af at lære selvforsvar for at beskytte sig selv og opbygge selvtillid.
Ja, det er lovligt at bruge selvforsvar i Danmark, så længe det er proportional med angrebet, og man ikke overskrider grænsen til nødværge.
Verbal selvforsvar kan hjælpe med at undgå en konflikt eller forværre en farlig situation. Det handler om at kommunikere effektivt og forhindre en potentiel konflikt.
Vedholdenhed og fortsat træning er afgørende for at opretholde de nødvendige færdigheder og teknikker, og for at opbygge øget selvtillid og mental styrke. Det er vigtigt at fortsætte træningen regelmæssigt for at være forberedt på enhver situation.

Lumant: Danmarks største markedsplads for online kurser

Her hos Lumant har vi Danmarks største udvalg af online kurser. Var det ikke lige et online kursus i selvforsvar du er på udkig efter, men noget andet, så er det altså bare med at gå på opdagelse i vores udvalg.

Du kan se hele vores udvalg af online kurser her.