1. Hjem
 2. Blog
 3. Sikkerhed & Selvforsvar
 4. Selvforsvar: En guide til at beskytte dig selv

Selvforsvar: En guide til at beskytte dig selv

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Få indsigt i teknikker og træningsmetoder, lovkrav og specifikke strategier til selvforsvar. Tag ansvar for din sikkerhed og lær mere om selvforsvar.

Udgivet af:
Lumant

Opdateret:

19-04-2024

Læsetid:

5m

ekspert udtalelse fra Peter Palmgren

Selvforsvars-ekspers Peter Palmgrens vigtigste tips til selvforsvar:

Vi mennesker har tre reaktioner på truende situationer: Kamp, flugt eller frys. Alle tre har sin berettigelse, men de virker ikke lige godt i samme situation.

Lær at bryde fryset og komme ind i kampen. Selvforsvar er ikke bare en mekanisk teknisk ting. Selvforsvar er først og fremmest emotionel og psykologisk. Hovedet styrer kroppen. Når hovedet står stille, gør kroppen også, uanset hvor mange sorte bælter vi må have.

Det første sted, du bliver ramt ved en fysisk konfrontation, er på det emotionelle – dvs. den dårlige fornemmelse i maven, når din underbevidsthed fortæller dig, at der er noget galt. Derefter bliver det psykologisk, når du skal holde styr på nerverne, holde overblik og tænke hurtigt og taktisk. Derefter kommer det fysiske.

Aktion er hurtigere end reaktion. En gerningsmand er aktion. Han har allerede besluttet sig og ved, hvad der skal ske. Vi er reaktion. Vi skal først opfatte, hvad der er er ved at ske, så vi er altid 2/10 sekund bagud. 

Taktik er vigtigere end teknik. Det nytter ikke at have flot teknik, hvis den ikke virker. Hvis din favoritteknik er en skalle, og overfaldsmanden har styrthjelm på - det går ikke. Taktikken er, hvor du kan ramme, og hvad, du kan ramme med. Alle de ”teknikker”, du har brug for, kan du allerede. Du skak blot være opmærksom på dem og tænke dem ind i en selvforsvarssituation.

En gerningsmand vil altid vælge et offer, som han tror, at han kan klare. Du kan ikke ændre din højde, alder eller køn.Derfor må du kæmpe, med det du har, lige nu og her. Din indre film. Jo mere du overvejer, hvad der kan ske i en tænkt situation, og hvad DU kan og vil gøre, for at slippe ud af den situation - jo bedre forberedt er du, og jo hurtigere handler du.

Her er dit mindset, din vilje at gøre det, der skal til for at overleve, afgørende for udfaldet. For at citere Tony Blauer: "I en kamp på liv og død, er der ingen 2. plads."

Læs mere om Peter Palmgren >>

Selvforsvar: Din Guide til Øget Sikkerhed og Selvtillid

I en tid, hvor personlig sikkerhed er mere relevant end nogensinde, inviterer vi dig til at udforske grundpillerne i selvforsvar. Dette indlæg giver dig indblik i fysisk, mental og verbal selvforsvar, og hvordan disse færdigheder kan styrke din selvtillid og sikkerhed i hverdagen. Uanset om du er nybegynder eller erfaren, vil dette indlæg guide dig gennem de essentielle strategier og træningsmetoder, der forbereder dig til at håndtere uventede farer og trusler.

Selvforsvar: Grundpillerne i Personlig Sikkerhed og Beskyttelse

Selvforsvar er en teknik eller en strategi, som man kan bruge til at beskytte sig selv mod potentielle farer eller trusler. Det er en færdighed, som alle bør lære, da det kan hjælpe med at øge ens selvtillid og sikkerhed i hverdagen. Selvforsvar kan komme i mange former, herunder fysisk, mental og verbal selvforsvar.

Anbefalet online kursus: Kursus i selvforsvar for mænd og kvinder

Anbefalet online kursus: Sikkerhed to bosteder og specialpædagoger

Forskellige former for selvforsvar

Der er flere forskellige former for selvforsvar, og det er vigtigt at kende dem alle for at være fuldt forberedt på en farlig situation.

Her er en kort oversigt over de forskellige former for selvforsvar:

 • Fysisk selvforsvar
  Dette omfatter teknikker og træning, som man kan bruge til at forsvare sig selv fysisk i tilfælde af et angreb. Disse teknikker kan omfatte slag, spark, kast og greb.
 • Mental selvforsvar
  Det handler om at forberede sig mentalt på en potentiel farlig situation. Dette kan omfatte visualisering af farlige situationer og udvikling af en plan for, hvordan man vil reagere.
 • Verbal selvforsvar
  Dette omfatter kommunikationsteknikker, som man kan bruge til at undgå konflikter og potentielt farlige situationer. Dette kan omfatte at lære at sige "nej" på en bestemt måde eller at lære at kommunikere effektivt med en aggressiv person for at undgå en konfrontation.

Ved at lære alle tre former for selvforsvar kan man forbedre sin sikkerhed og være bedre rustet til at håndtere farlige situationer.

Lovgivning om selvforsvar i Danmark

Det er vigtigt at forstå lovgivningen om selvforsvar i Danmark, så man ved, hvad der er tilladt i tilfælde af et angreb eller en farlig situation. Generelt set har man ret til at forsvare sig selv eller andre, hvis man bliver angrebet eller truet med vold.

Der er dog nogle grænser, som man skal være opmærksom på.

 • Hvornår det er tilladt at bruge selvforsvar ifølge dansk lov: Ifølge dansk lovgivning er det tilladt at bruge selvforsvar i tilfælde af, at man bliver angrebet eller truet på livet eller lemmerne. Det er dog kun tilladt at bruge den nødvendige styrke for at forsvare sig selv eller andre.
 • Grænsen mellem selvforsvar og nødværge: Der er en forskel mellem selvforsvar og nødværge. Nødværge betyder, at man forsvare sig selv eller andre, men man bruger mere vold end nødvendigt for at forsvare sig selv. I sådanne tilfælde kan man stadig straffes af loven, selvom man handlede i selvforsvar.

Det er vigtigt at forstå, hvad der er tilladt ifølge dansk lovgivning, og at man kun bruger selvforsvar i tilfælde af en reel trussel.

Hey, stop lige et øjeblik!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at modtage information om nye kurser og eksklusive tilbud.

Selvforsvar til kvinder

Desværre oplever kvinder ofte flere farlige situationer end mænd, og det er derfor vigtigt for kvinder at lære selvforsvar.

Her er nogle grunde til, hvorfor kvinder bør lære selvforsvar:

 • Øget selvtillid: Ved at lære selvforsvar kan kvinder øge deres selvtillid og føle sig mere trygge i potentielt farlige situationer.
 • Bedre fysisk form: Fysisk selvforsvar kræver træning, og ved at lære teknikkerne kan kvinder også forbedre deres fysiske form.
 • Evne til at beskytte sig selv og andre: Ved at lære selvforsvar kan kvinder beskytte sig selv og andre i farlige situationer.

Nogle teknikker og strategier er mere effektive for kvinder end for mænd på grund af forskelle i fysisk styrke og størrelse.

Her er nogle specifikke teknikker og strategier, der kan være effektive for kvinder:

 • Brug af stemmen: At hæve stemmen og råbe kan skræmme angriberen væk eller tiltrække opmærksomhed fra andre i nærheden.
 • Angreb på sårbare områder: Kvinder kan angribe angriberens øjne, hals eller lysken for at forsvare sig selv.
 • Brug af selvforsvarsvåben: Kvinder kan bruge selvforsvarsvåben som peberspray eller personlig alarm for at skræmme angriberen væk.

Det er vigtigt for kvinder at lære selvforsvar for at beskytte sig selv i farlige situationer. Ved at bruge effektive teknikker og strategier kan kvinder øge deres sikkerhed og tryghed i hverdagen.

Træning af selvforsvar

Træning er afgørende for at lære selvforsvar, og der er mange forskellige træningsmetoder og -programmer at vælge imellem.

Her er nogle af de forskellige træningsmetoder og -programmer, der kan være nyttige:

 • Kampsport: Kampsport er en populær træningsform for selvforsvar og kan lære teknikker til at forsvare sig selv både fysisk og mentalt.
 • Selvforsvarskurser: Der findes mange forskellige selvforsvarskurser, der kan lære specifikke teknikker og strategier til selvforsvar.
 • Online træning: Online træningsprogrammer kan give fleksibilitet til at træne hvor og hvornår det passer bedst.

Det er vigtigt at vælge en træningsform, der passer til ens personlige præferencer og behov. For eksempel, hvis man ønsker at fokusere på fysisk træning, kan en kampsport være den bedste mulighed. Hvis man ønsker at lære specifikke teknikker og strategier, kan et selvforsvarskursus være den bedste mulighed.

Vedholdenhed og fortsat træning er også afgørende for at lære selvforsvar effektivt. Det er vigtigt at fortsætte træningen regelmæssigt for at opretholde de nødvendige færdigheder og teknikker, og for at opbygge øget selvtillid og mental styrke.

Anbefalet online kursus: Sikkerhed til vagter og frontpersonale

Konklusion

At lære selvforsvar er en vigtig måde at tage ansvar for sin egen sikkerhed og beskyttelse.

Her er nogle af de vigtigste punkter at huske på om selvforsvar:

 • Selvforsvar handler om at forberede sig mentalt og fysisk på potentielt farlige situationer.
 • Der er forskellige former for selvforsvar, herunder fysisk, mental og verbal selvforsvar.
 • Det er vigtigt at forstå lovgivningen om selvforsvar og nødværge for at undgå at bryde loven.
 • Kvinder bør overveje at lære selvforsvar for at beskytte sig selv og opbygge selvtillid.
 • Der er mange forskellige træningsmetoder og -programmer til rådighed for at lære selvforsvar.

Ved at lære selvforsvar og træne regelmæssigt, kan man opbygge den nødvendige selvtillid og færdigheder til at beskytte sig selv i potentielt farlige situationer. Det er vigtigt at tage ansvar for sin egen sikkerhed og lære selvforsvar for at være forberedt på enhver situation.

Ofte stillede spørgsmål om selvforsvar

Selvforsvar er en måde at forberede sig mentalt og fysisk på potentielle farlige situationer, hvor man kan være i fare for at blive angrebet eller skadet.

Der er mange forskellige måder at lære selvforsvar på, herunder kampsport, selvforsvarskurser og online træning. Det er vigtigt at vælge en træningsform, der passer til ens personlige præferencer og behov.

Nej, selvforsvar er vigtigt for alle mennesker, uanset køn eller alder. Men kvinder kan have særlig gavn af at lære selvforsvar for at beskytte sig selv og opbygge selvtillid.

Ja, det er lovligt at bruge selvforsvar i Danmark, så længe det er proportional med angrebet, og man ikke overskrider grænsen til nødværge.

Verbal selvforsvar kan hjælpe med at undgå en konflikt eller forværre en farlig situation. Det handler om at kommunikere effektivt og forhindre en potentiel konflikt.

Vedholdenhed og fortsat træning er afgørende for at opretholde de nødvendige færdigheder og teknikker, og for at opbygge øget selvtillid og mental styrke. Det er vigtigt at fortsætte træningen regelmæssigt for at være forberedt på enhver situation.

Vil du vide mere?
Tjek dette kursus ud

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Bliv tryg i hverdagen - Start dit online selvforsvarskursus nu!

Med Peter Palmgren

Peter Palmgren