1. Hjem
 2. Blog
 3. Indretning
 4. Trin-for-trin guide: Indretning af have

Trin-for-trin guide: Indretning af have

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Lær hvordan du kan designe en smuk og funktionel have med vores trin-for-trin guide i indretning af have. Lav din drømmehave derhjemme.

Udgivet af:
Lumant

Opdateret:

15-09-2023

Læsetid:

14m

Velkommen til vores blogindlæg "Guide til indretning af have"! At have en smuk og funktionel have kan være en af ​​de mest tilfredsstillende og berigende aktiviteter, som du kan nyde i dit hjem.

En velindrettet have kan fungere som en oase for afslapning og refleksion, et fristed for børn og kæledyr, et sted for friske blomster eller grøntsager eller en plads til udendørs underholdning. Uanset dit formål med din have, kræver det dog planlægning og indsats for at skabe den rette atmosfære og funktionalitet.

I dette indlæg vil vi guide dig gennem de væsentlige trin til at designe en smuk og funktionel have, så du kan få mest muligt ud af dit udendørs rum. Så lad os begynde!

Overvej at tage et online kursus i hus & have

Hvis du ønsker at skabe en smuk og funktionel have gennem smart indretning af have, men ikke ved, hvor du skal starte, kan et online kursus i indretning af have være lige, hvad du har brug for. At tage et online kursus kan give dig den viden og de færdigheder, du har brug for til at designe en smuk have, der afspejler din personlige stil og opfylder dine specifikke behov.

Derudover tilbyder et online kursus fleksibilitet til at lære i dit eget tempo og på din egen tidsplan, hvilket gør det til en praktisk mulighed for dem der har travlt i hverdagen. Med vejledning fra erfarne instruktører og muligheden for at interagere med andre studerende kan et online kursus i haveindretning give dig den støtte og inspiration, du har brug for til at give liv til din have.

Så hvorfor ikke overveje at tage et online kursus i indretning af have og begynde at skabe haven fra dine drømme?

Du kan se hele vores udvalg af kurser i hus & have her.

Trin 1: Definér din haves formål

Når du starter på at designe din have, er det vigtigt at tage tid til at tænke over formålet med din have. Dette vil hjælpe dig med at opnå en have, der opfylder dine behov og ønsker og som du vil elske at være i.

Nedenunder vil vi uddybe, hvorfor det er vigtigt at definere formålet med din have, give nogle eksempler på forskellige have formål og opfordre dig til at tænke over dine egne mål for din have. Alt hvad du skal vide for at skabe den perfekte indretning af have hjemme hos dig.

Hvorfor er det vigtigt at definere formålet med din have?

At definere formålet med din have er afgørende for at skabe en vellykket haveindretning. Det er nemlig med til at fastlægge, hvordan din have skal se ud, og hvad der skal være i den.

Hvis du vil have en have, der er lavet til afslapning og rekreation, vil du for eksempel skulle lave en helt anden have end den, der er designet til børns leg og sjov. Ved at definere formålet med din have, kan du sikre, at den er funktionel og opfylder dine ønsker og behov.

Nogle eksempler på forskellige have formål:

Der er mange forskellige måder at bruge din have på, og derfor er det vigtigt at definere formålet med din have. Nedenfor har vi givet nogle eksempler på forskellige havemål, som kan give dig inspiration til at tænke over, hvad du vil have i din egen have:

 • Køkkenhave: En have, der primært er beregnet til at dyrke grøntsager, frugt og urter.
 • Afslappende oase: En have, der er designet til at give fred og ro, med plads til at sidde og slappe af.
 • Legeområde for børn: En have med en legeplads, der er designet til børns leg og sjov.
 • Blomsterhave: En have med blomsterbede, der er designet til at tilføje farve og liv til din have.
 • Funktionel have: En have, der er designet til at opfylde specifikke funktioner, såsom et område til grillning, en swimmingpool eller en udendørs spisestue.

Opfordring til læserne:

Nu er det din tur til at tænke over dit eget havemål. Hvad vil du bruge din have til? Vil du have en have, der er designet til at dyrke grøntsager, eller vil du have en have, der er designet til afslapning og rekreation?

Tænk over, hvad der er vigtigt for dig og dine behov, og skriv dine ideer ned. På den måde vil du have en klar vision for din have, når du begynder at planlægge og designe den. Definér dit havemål og start på vejen mod at skabe din drømmehave.

Trin 2: Vurder din haves sted og jord

Når du begynder at planlægge og designe din have, er det vigtigt at tage højde for stedet og jordens kvalitet, da det vil have en afgørende betydning for, hvilke planter der vil trives i din have.

Nedenunder vil vi give dig tips til at evaluere jordens tekstur, frugtbarhed og pH-niveauer og give forslag til, hvordan du kan forbedre jordkvaliteten i din have.

Hvordan man vurderer havens placering og jord

Det første skridt i at evaluere jorden i din have er at undersøge stedet og jordens kvalitet. Det er vigtigt at tage højde for faktorer såsom sollys, vandingsbehov, dræning og jordens kvalitet for at sikre, at dine planter trives. Du kan evaluere stedet og jorden i din have ved at:

 • Observér hvor solen skinner i din have i løbet af dagen. Nogle planter kræver mere sollys end andre, og det er vigtigt at placere dine planter et sted, hvor de vil få den rigtige mængde sollys.
 • Tjek jordens tekstur ved at tage en håndfuld jord og prøv at forme den til en bold. Hvis jorden er let at forme og holder sin form, er den formentlig lerjord. Hvis jorden er tør og sprød, kan det indikere, at det er sandjord.
 • Vurder jordens frugtbarhed ved at undersøge dens farve og struktur. Mørk jord med en løs struktur er typisk mere frugtbar end lysere jord med en tæt struktur.
 • Test jordens pH-niveau med et simpelt hjemmetestkit. De fleste planter trives i jord med en pH-værdi på mellem 6,0 og 7,0.

Tips til at evaluere jordens tekstur, frugtbarhed og pH-niveauer

Når du har evalueret din jord, kan du forbedre dens kvalitet ved at:

 • Tilføje organisk materiale som kompost eller træflis, som vil tilføje næringsstoffer til jorden og forbedre dens struktur.
 • Tilføje gødning, som vil tilføre næringsstoffer til jorden og hjælpe dine planter med at trives.
 • Justere pH-niveauet i jorden ved at tilføje kalk eller svovl. Dette vil hjælpe dine planter med at absorbere de nødvendige næringsstoffer.
 • Tjekke jordens dræning. Hvis din jord ikke dræner godt, kan du overveje at tilføje sand eller grus for at forbedre dræningen.

At evaluere stedet og jordens kvalitet er en vigtig del af at skabe en sund og frodig have. Med disse tips kan du vurdere din jord og tage de nødvendige skridt for at forbedre dens kvalitet og sikre, at dine planter trives. Husk at regelmæssig vedligeholdelse og pleje af din have også er afgørende for at holde jorden sund og frodig.

Trin 3: Lav en haveindretning plan

Når du har vurderet din haves sted og jordkvalitet, er det næste skridt at planlægge, hvordan du vil indrette din have. En haveindretning plan vil hjælpe dig med at skabe en smuk og funktionel have, der opfylder dine ønsker og behov.

Nedenunder vil vi uddybe vigtigheden af at lave en haveindretning plan og give dig tips til at skitsere en overordnet plan.

Vigtigheden af at lave en haveindretning plan

At lave en haveindretning plan er afgørende for at skabe en smuk og funktionel have. En plan vil hjælpe dig med at visualisere, hvordan din have vil se ud, og hvordan den vil fungere. Det vil også hjælpe dig med at identificere, hvor du skal placere forskellige planter og funktioner, såsom siddepladser eller vandfunktioner. En god plan vil også tage højde for faktorer som sollys, dræning og adgang og sikre, at din have er så funktionel som muligt.

Tips til at skitsere en overordnet plan

Når du skal lave en haveindretning plan, kan du følge disse tips:

 • Identificer områder til forskellige planter og funktioner i din have. Tænk over, hvor du vil have din køkkenhave, hvor du vil placere din siddeplads, og hvor du vil have din vandfunktion.
 • Overvej faktorer som sollys, dræning og adgang. Hvis et område i din have er meget skyggefuldt, vil nogle planter måske ikke trives der. Tjek også, om din have har gode dræningsforhold, da nogle planter har brug for mere eller mindre vand. Sørg også for, at der er nem adgang til de forskellige områder i din have.
 • Skitser din plan på papir eller brug en haveplanlægningssoftware. Dette vil give dig en visuel repræsentation af, hvordan din have vil se ud. Du kan også ændre din plan, indtil du er tilfreds med resultatet.

Opfordring til læserne

Nu er det din tur til at lave en haveindretning plan. Brug vores tips til at skitsere en overordnet plan, der tager højde for faktorer som sollys, dræning og adgang. Identificer områder til forskellige planter og funktioner, og overvej, hvordan du vil indrette din have, så den opfylder dine ønsker og behov.

En god haveindretning plan vil hjælpe dig med at opnå din drømmehave, så tøv ikke med at komme i gang!

Trin 4: Vælg planter og funktioner

Når du har lavet en haveindretning plan, er det tid til at vælge planter og funktioner, der vil opfylde din haves formål og designplan.

Nedenunder vil vi diskutere, hvordan man vælger planter og funktioner, der passer til havens formål og designplan. Vi vil også give tips til at vælge planter og foreslå funktioner, der kan forbedre havens design og funktionalitet.

Hvordan man vælger planter og funktioner, der passer til havens formål og designplan

Når du skal vælge planter og funktioner, er det vigtigt at tage højde for din haves formål og designplan. Hvis du har en afslappende oase som formål, vil du måske vælge planter med bløde farver og teksturer, mens du vil vælge mere farverige planter og funktioner, hvis du har en legeplads til børn som formål.

For at vælge de rigtige planter og funktioner, skal du overveje følgende:

 • Tænk på din haves formål og designplan. Hvad vil du have, at din have skal udstråle? Hvordan vil du bruge din have? Brug disse spørgsmål til at guide dine valg af planter og funktioner.
 • Vælg planter, der passer til din haves størrelse og form. Hvis du har en lille have, vil du måske vælge mindre planter og undgå planter, der vokser meget hurtigt og tager meget plads.
 • Vælg planter baseret på deres farve, tekstur og vækstkrav. Tænk over, hvilke farver og teksturer der vil passe til din haves design og formål. Overvej også planternes vækstkrav, såsom sollys, jordtype og vandbehov.
 • Vælg funktioner, der vil forbedre din haves design og funktionalitet. Overvej funktioner såsom stier, belysning og vandfunktioner for at skabe en smuk og funktionel have.

Tips til at vælge planter baseret på deres størrelse, farve, tekstur og vækstkrav

Når du skal vælge planter til din have, kan du følge disse tips:

 • Vælg planter, der vil vokse i din haves zone. Dette vil sikre, at dine planter trives og overlever i din haves klima.
 • Vælg planter med forskellige farver og teksturer for at skabe en smuk og varieret have.
 • Vælg planter med forskellige vækstkrav, såsom sollys og vandbehov. Dette vil hjælpe dig med at opnå en sund og frodig have.
 • Vælg planter med forskellige størrelser for at skabe dybde og dimension i din have.

Forslag til funktioner, der kan forbedre havens design og funktionalitet

For at forbedre din haves design og funktionalitet kan du overveje funktioner som stier, belysning og vandfunktioner. Disse funktioner kan forbedre din haves æstetik og funktionalitet på følgende måder:

 • Stier kan hjælpe med at guide dig og dine gæster gennem din have og skabe en smuk og sammenhængende oplevelse.
 • Belysning kan skabe en stemningsfuld og magisk atmosfære i din have og også give sikkerhed om natten.
 • Vandfunktioner som springvand, damme og bække kan give liv og bevægelse til din have og samtidig tiltrække fugle og insekter.

Opfordring til læserne

Nu er det tid til at vælge planter og funktioner, der vil opfylde dit haves formål og designplan. Brug vores tips til at vælge planter baseret på deres størrelse, farve, tekstur og vækstkrav og overvej funktioner, der kan forbedre din haves design og funktionalitet. Husk på, at valg af planter og funktioner er en kreativ og personlig proces, så tøv ikke med at udforske forskellige muligheder, indtil du finder den rigtige kombination for din have.

Trin 5: Forbered og plant din have

Nu er det endelig tid til at plante din have og se dine planer tage form.

Nedenunder vil vi give dig praktiske tips til at forberede jorden til plantning og råd om planteteknikker. Vi vil også opfordre dig til at tage dig af din have regelmæssigt ved beskæring, ukrudt fjernelse og gødning.

Forbered jorden til plantning

For at sikre, at dine planter trives og vokser sundt, er det vigtigt at forberede jorden korrekt. Her er nogle tips til at forberede jorden til plantning:

 • Fjern ukrudt og store sten fra jorden. Dette vil give dine planter mere plads til at vokse og reducere konkurrencen om næringsstoffer.
 • Tilføj kompost eller organisk materiale til jorden for at øge næringsindholdet og forbedre jordstrukturen. Dette vil hjælpe dine planter med at trives og vokse stærkere.
 • Test jordens pH-niveau og tilføj kalk eller svovl efter behov for at opretholde en passende pH-balance i jorden.

Planteteknikker

Når du skal plante dine planter, er det vigtigt at bruge korrekte planteteknikker. Her er nogle tips til at hjælpe dig med at plante dine planter korrekt:

 • Plante planterne med passende afstand. Dette vil give dine planter plads til at vokse og reducere konkurrencen om næringsstoffer.
 • Plant planterne i den rigtige dybde. Plantedybden afhænger af plantens størrelse og type, så undersøg hver plante, før du planter dem.
 • Giv dine planter tilstrækkelig vanding efter plantning for at sikre, at de har de nødvendige næringsstoffer og fugt til at vokse.

Tag dig af din have regelmæssigt

Når din have er plantet, er det vigtigt at tage sig af den regelmæssigt for at sikre, at dine planter trives. Her er nogle opgaver, som du skal tage dig af i din have regelmæssigt:

 • Beskær dine planter efter behov for at fremme vækst og fjerne døde eller beskadigede blade.
 • Fjern ukrudt, da det kan tage næringsstoffer fra dine planter og gøre at din have ser uorganiseret ud.
 • Gød din have efter behov for at give dine planter de nødvendige næringsstoffer til at vokse.

Opfordring til læserne

Nu er det tid til at forberede og plante din have. Brug vores tips til at forberede jorden til plantning og plante dine planter korrekt. Husk også at tage dig af din have regelmæssigt ved beskæring, ukrudt fjernelse og gødning.

Ved at tage dig af din have regelmæssigt, kan du sikre, at dine planter vokser sundt og ser smukke ud hele året rundt. Tøv ikke med at justere din haveplan i løbet af sæsonen, hvis du finder ud af, at nogle planter ikke trives eller at du ønsker at tilføje eller fjerne noget.


Husk på, at din have er et sted, hvor du kan slappe af og nyde naturen. Giv dig selv tid til at nyde din have og observere dine planter vokse og blomstre.

Med vores trin-for-trin guide til haveindretning, håber vi, at du vil kunne skabe din drømmehave og have et vidunderligt sted at slappe af og nyde livet.

Opsummer de vigtigste trin til at designe en smuk og funktionel have

At designe en smuk og funktionel have kræver tid, planlægning og tålmodighed. Her er de vigtigste trin til at designe en sådan have:

 • Definér din haves formål: Overvej, hvad du vil bruge din have til, og hvordan du vil have, at den skal se ud.
 • Vurder din haves sted og jord: Evaluer din haves eksisterende jord og sted, og overvej, hvordan det vil påvirke dine valg af planter og funktioner.
 • Lav en haveindretning plan: Skitser en grov plan for din have og identificer områder til forskellige planter og funktioner.
 • Vælg planter og funktioner: Vælg planter og funktioner, der passer til din haves formål og designplan.
 • Forbered og plant din have: Forbered jorden til plantning og plant dine planter korrekt. Tag også dig af din have regelmæssigt ved beskæring, ukrudt fjernelse og gødning.

Ved at følge disse trin kan du skabe en smuk og funktionel have, der passer til dit formål og din personlige stil. Husk på, at haveindretning er en kreativ proces, så tøv ikke med at udforske forskellige muligheder, og tilpas din plan, hvis du finder ud af, at noget ikke fungerer.

Lumant: Danmarks største udvalg af online kurser

Vi har Danmarks største udvalg af online kurser. Var det ikke lige et kursus i indretning af have, som du er på udkig efter, så er det altså bare med at gå på opdagelse i vores brede udvalg af kurser, som er udviklet af eksperter.

Du vil med garanti kunne finde det helt perfekte kursus til lige præcis det, som du gerne vil lære.

Se hele vores udvalg af online kurser her.

Relaterede artikler

Indretning

Nem Guide til Indretning af Sommerhuset: Skab Dit ..

04. august 2023

Ønsker du at mestre indretningen af dit sommerhus? Dyk ned i vores omfattende guide og oplev Anita Broberg-Jepsens kursu..

Indretning

Indretning af Børneværelset: Tips til et Kreativt ..

09. august 2023

Opdag hemmelighederne bag den perfekte børneværelse indretning. Lær hvordan man kombinerer kreativitet med funktionalite..

Indretning

Indretning af Hjemmet: Skab en Harmonisk og Hyggel..

01. august 2023

Dyk ned i verdenen af hjemmeindretning. Lær, hvordan du kan forvandle din stue og hjem til en harmonisk og hyggelig oase..