1. Hjem
  2. Blog
  3. IT & software
  4. Hvem har lavet ChatGPT?

Hvem har lavet ChatGPT?

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Fra det banebrydende team hos OpenAI til de komplekse processer af maskinlæring, vi vil guide dig gennem denne fascinerende rejse indenfor AI-udvikling.

Udgivet af:
Lumant

Opdateret:

15-09-2023

Læsetid:

8m

Velkommen til et fascinerende kig ind i verdenen af kunstig intelligens, hvor vi skal introducere dig for en af de mest avancerede sprogmodeller, kaldet ChatGPT.

ChatGPT er en AI-drevet tekstgenerator, der er i stand til at konstruere sætninger, afsnit, og endda hele artikler, der er så overbevisende, at det næsten kan virke som om, de er skrevet af et menneske. Denne teknologi er resultatet af fremskridt inden for maskinlæring og AI, og har potentialet til at revolutionere, hvordan vi interagerer med computere, internettet, og hinanden.

I dette blogindlæg vil vi tage dig med på en dybdegående gennemgang af, hvem der har skabt ChatGPT. Vi vil dykke ned i organisationen bag denne teknologi, udforske dens udviklingshistorie, og kigge på de specifikke personer og hold, der har spillet en central rolle i at bringe denne AI til live.

Så lad os begynde denne rejse ind i hjertet af ChatGPT, og de individer, der har gjort den til virkelighed.

Del 1: Kunstig Intelligens og Maskinlæring

Før vi dykker dybere ned i historien og menneskene bag ChatGPT, lad os tage et øjeblik til at forstå de grundlæggende koncepter, der gør det muligt: kunstig intelligens (AI) og maskinlæring.

AI er et bredt begreb, der henviser til teknologi, der kan efterligne menneskelig intelligens. Dette omfatter alt fra simple regelbaserede systemer til avancerede systemer, der kan lære og tilpasse sig over tid. Det sidstnævnte kaldes maskinlæring, en undergren af AI, hvor systemer automatisk "lærer" og forbedrer sig gennem erfaring uden at være eksplicit programmeret.

Helt konkret lærer maskinlæringssystemer ved at modtage en stor mængde data og bruge denne data til at identificere mønstre og trække konklusioner. Jo mere data et system modtager, jo bedre bliver det til at generere nøjagtige forudsigelser eller udføre bestemte opgaver.

Men hvad er en sprogmodel så?

En sprogmodel er en type maskinlæringssystem, der er trænet til at forstå og generere menneskeligt sprog. Disse modeller analyserer tekster for at lære grammatik, syntaks, og kontekst, hvilket tillader dem at producere tekst, der ligner det, et menneske kunne skrive.

ChatGPT er et eksempel på en sådan sprogmodel. Den blev trænet på millioner af sider med tekst fra internettet og kan derfor generere overbevisende, menneskelignende svar på en bred vifte af input.

I de kommende sektioner vil vi undersøge, hvem der har skabt ChatGPT, og hvordan denne imponerende teknologi blev til.

Anbefalet online læsning: Hvordan bruger man ChatGPT?

Del 2: Hvem er OpenAI?

Når vi taler om skaberne af ChatGPT, taler vi i det væsentlige om en organisation ved navn OpenAI. OpenAI er en kunstig intelligens forskningslaboratorium bestående af det for-profit selskab OpenAI LP og dets moderselskab, non-profit OpenAI Inc. De er et team af forskere og ingeniører, der er dedikeret til at opbygge og fremme venlig AI til gavn for hele menneskeheden.

OpenAI's mission er at sikre, at kunstig generel intelligens (AGI) – meget autonome systemer, der overgår mennesker i de fleste økonomisk værdifulde arbejder – gavner alle. De er forpligtet til at bruge enhver indflydelse de opnår over AGI's implementering til at undgå, at den bruges til at skade menneskeheden eller ubehageligt koncentrere magten. Samtidig er OpenAI forpligtet til at støtte og samarbejde med andre forsknings- og politiske institutioner og skaber et globalt samfund for at tackle AGI's globale udfordringer.

Historisk set blev OpenAI grundlagt i december 2015 af Elon Musk, Sam Altman og en række andre medstiftere. Siden da har organisationen arbejdet på flere banebrydende projekter og har opnået markante resultater inden for AI-forskning. Nogle af deres mest bemærkelsesværdige bidrag inkluderer udviklingen af Dactyl, en AI, der kan manipulere fysiske objekter på en menneskelignende måde, og GPT-2, GPT-3 og GPT-4, som er forløbere for ChatGPT.

OpenAI's arbejde har haft en betydelig indvirkning på det globale AI-landskab, og deres bidrag til udviklingen af sprogmodeller som ChatGPT er intet mindre end revolutionerende. I den næste del vil vi tage et nærmere kig på denne overgang fra GPT til ChatGPT.

Anbefalet online læsning: Hvad er ChatGPT?

Del 3: Fra GPT til ChatGPT

Når vi taler om ChatGPT, er det vigtigt at kende dens rødder. Den oprindelige GPT, eller Generative Pre-training Transformer, blev skabt af OpenAI og markerede et stort skridt fremad inden for sprogmodellering.

GPT er en transformer-baseret model, en arkitektur indført i 2017, der blev designet til at bedre forstå kontekst i tekster. GPT blev trænet på et stort antal tekster fra internettet, og dets mål var at forudsige det næste ord i en sætning baseret på alle de foregående ord. Denne tilgang, kendt som transformer-netværk og anvendelsen af selvopmærksomhed, gjorde det muligt for GPT at generere forbløffende koherente og kontekstuelt relevante sætninger.

Efter succesen med den oprindelige GPT, blev der lavet en række opdateringer og forbedringer, der førte til udviklingen af GPT-2 og GPT-3. Disse nye modeller havde betydeligt flere parametre og blev trænet på større datamængder, hvilket resulterede i endnu mere overbevisende tekstgenerering.

ChatGPT, som vi kender den i dag, er baseret på GPT-3 og har fået tilføjet yderligere funktioner og finjusteringer for at forbedre interaktionen med brugere. Denne finjustering involverer at træne modellen på specifikke opgaver, som at svare på brugernes spørgsmål eller skrive i en bestemt stil, for at forbedre dens anvendelighed.

Menneskene bag ChatGPT er et team af dedikerede AI-forskere, datavidenskabsfolk og ingeniører hos OpenAI. Mens det ikke er praktisk at nævne dem alle, er det vigtigt at anerkende, at hver enkelt har bidraget væsentligt til skabelsen af denne banebrydende teknologi.

Anbefalet online læsning: ChatGPT:

Del 4: Hvordan blev ChatGPT trænet?

Processen med at træne ChatGPT er både kompleks og fascinerende. Det første trin i træningen af enhver maskinlæring model, inklusiv ChatGPT, er at indsamle og forberede data. ChatGPT blev trænet på en bred vifte af internettet data, inklusive bøger, artikler og websteder. Denne enorme mængde af tekst hjælper modellen med at lære grammatiske strukturer, slang, fakta om verden og meget mere.

Det næste trin i træningsprocessen er den egentlige træning, hvor modellen lærer at forudsige det næste ord i en sætning. Dette gøres ved at "fodre" modellen med sætninger fra træningsdataene og derefter justere modellens parametre for at minimere forskellen mellem dens forudsigelser og de faktiske ord i teksten. Denne proces gentages mange gange – titusinder eller endda millioner af gange – indtil modellen bliver god til at generere tekst, der ligner de data, den blev trænet på.

Efter den indledende træning, blev ChatGPT finjusteret på specifikke opgaver ved at træne den på et mere begrænset sæt data. Dette sæt data blev skabt af menneskelige "supervisorer", der gav modellen eksempler på korrekte svar på forskellige input. Denne finjusteringsproces hjælper med at sikre, at ChatGPT kan generere passende og nyttige svar, når den interagerer med brugere.

Samtidig med at skabe effektive AI-modeller som ChatGPT, er OpenAI dybt engageret i ansvarlig AI-udvikling. De er opmærksomme på potentielle misbrug af AI og træffer foranstaltninger for at minimere disse risici. Dette inkluderer design af systemer til at opdage og filtrere upassende indhold, såvel som igangværende forskning i områder som AI-etik, sikkerhed og politik. OpenAI's engagement i at gøre AGI sikkert og at drive adoptionen af sådanne sikkerhedsforskning på tværs af AI-samfundet understreger vigtigheden af ansvarlig praksis i AI-udviklingen.

Del 5: ChatGPT’s Formål og Anvendelse

ChatGPT er mere end blot en teknologisk bedrift; den har en bred vifte af praktiske anvendelser, som kan gøre en betydelig forskel i mange aspekter af vores liv.

For det første kan ChatGPT fungere som en interaktiv assistent, der er i stand til at besvare spørgsmål, skrive emails eller tekster på brugerens vegne, eller endda hjælpe med at skrive artikler, blogs og essays. På grund af sin avancerede tekstgenerering kan ChatGPT skabe svar eller tekster, der er relevante, nuancerede og menneskelige i deres tone.

For det andet kan ChatGPT også være en værdifuld pædagogisk værktøj. Den kan fungere som en tutor i forskellige emner, forklare komplekse koncepter i klare og forståelige termer, eller give personlig feedback på studerendes arbejde.

Endelig kan ChatGPT også have betydelige anvendelser i kundeservice. Den kan bruges til at automatisere svar på ofte stillede spørgsmål, forbedre effektiviteten og hastigheden af kundeservice, og frigøre menneskelige medarbejdere til at håndtere mere komplekse kundespørgsmål.

I forhold til fremtiden er potentialet for ChatGPT enormt. Med fortsat forskning og udvikling kan den blive endnu mere effektiv og nyttig i en bred vifte af opgaver. For eksempel kan den blive bedre til at forstå og generere tekst i flere sprog, hvilket vil gøre den mere tilgængelig for folk rundt om i verden. Den kan også blive bedre til at forstå kontekst og nuancer, hvilket vil forbedre dens evne til at generere præcise og passende svar.

Uanset hvad fremtiden bringer, står det klart, at ChatGPT repræsenterer et væsentligt fremskridt i vores evne til at interagere med teknologi på en mere naturlig og menneskelig måde.

Konklusion

Vi har nu dykket ned i den fascinerende verden af ChatGPT, fra dens rødder i kunstig intelligens og maskinlæring til dens skabelse af OpenAI og de mange anvendelser, den har i dag. ChatGPT, en teknologi drevet af utallige timer med træning på omfattende datamængder og perfektioneret af et talentfuldt team af forskere og ingeniører, er et vidnesbyrd om den enorme kraft i moderne AI.

OpenAI's arbejde med ChatGPT er ikke bare en teknologisk bedrift, men også et eksempel på ansvarlig AI-udvikling. De er forpligtet til at sikre, at deres teknologier tjener hele menneskeheden, og tager aktive skridt for at minimere potentielle risici og udfordringer forbundet med AI.

Som vi ser fremad, er det klart, at teknologier som ChatGPT vil spille en stadig større rolle i vores liv. Fra pædagogik til kundeservice, skrivning til interaktion, har ChatGPT potentialet til at forbedre og forvandle mange aspekter af vores hverdag.

Vi opfordrer dig til at udforske og interagere med ChatGPT. Prøv den selv, se hvad den kan, og overvej, hvordan den kan være nyttig i dit eget liv. Som teknologien fortsætter med at udvikle sig, er det kun grænsen for vores fantasi, der sætter grænsen for, hvad vi kan opnå med AI. Og ChatGPT er et perfekt eksempel på dette.

Lumant: Danmarks største markedsplads for online kurser

Vi har Danmarks største udvalg af online kurser her hos Lumant. Var det ikke et online kursus i ChatGPT du er på udkig efter, så er det altså bare med at gå på opdagelse i vores udvalg af online kurser.

Se hele vores udvalg af online kurser her.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om ChatGPT

ChatGPT er skabt af OpenAI, en forskningsorganisation dedikeret til at udvikle og fremme kunstig generel intelligens til gavn for hele menneskeheden.

ChatGPT er en avanceret sprogmodel baseret på OpenAI's GPT-3. Den kan generere menneskelignende tekst baseret på den input, den modtager, og kan anvendes til en række forskellige formål, lige fra at hjælpe med at skrive tekster til at fungere som en interaktiv assistent.

ChatGPT blev trænet ved hjælp af en totrinsproces, der omfatter fortræning og finjustering. I fortræningsfasen blev modellen udsat for en stor mængde tekstdata fra internettet. I finjusteringsfasen blev den yderligere trænet på specifikke opgaver ved hjælp af data genereret af menneskelige supervisorer.

ChatGPT har en bred vifte af anvendelser. Den kan fungere som en interaktiv assistent, en pædagogisk værktøj, en tekstgenerator for at skrive tekster, og kan også bruges i kundeservice for at automatisere svar på ofte stillede spørgsmål.

OpenAI's mission er at sikre, at kunstig generel intelligens (AGI) gavner alle. De er forpligtet til at minimere de potentielle risici og udfordringer forbundet med AI og arbejder aktivt på at fremme forskning og politikker, der støtter ansvarlig AI-udvikling.

Du kan interagere med ChatGPT gennem forskellige platforme og applikationer, der bruger denne teknologi. Disse kan omfatte chatbots, skriveassistenter, pædagogiske værktøjer og mange andre applikationer.

Relaterede artikler

IT & software

Mestrer Microsoft Office: Din Vejledning til Word,..

01. august 2023

Dyk ned i Microsoft Office med vores guide. Få indblik i Word, OneDrive og Excel, og se, hvordan vores kurser kan booste..

IT & software

Hvad er IT Sikkerhed? En omfattende guide til besk..

14. juli 2023

Dyk ned i vores detaljerede guide og lær alt om "Hvad er IT sikkerhed?".

IT & software

Hvordan bruger man ChatGPT? Din ultimative guide

18. juni 2023

Hvad kan man bruge ChatGPT til, og hvordan virker det? Få de vigtigste tips og tricks i den eneste guide, du behøver læs..

IT & software

Hvad er ChatGPT?

17. juni 2023

Hvad er ChatGPT? ChatGPT er en interaktiv sprogmodel, der revolutionerer menneske-computer-interaktion. Lær alt hvad du ..