1. Hjem
 2. Blog
 3. Selvhypnose
 4. Hypnose til rygestop: Bekæmp trangen til at ryge med hypnoterapi

Hypnose til rygestop: Bekæmp trangen til at ryge med hypnoterapi

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Kom rygningen til livs én gang for alle med tankens kraft. Lær alt om hypnose til rygestop.

Opdateret:

20-06-2024

Læsetid:

4m

ekspert udtalelse fra Heidi - Joy of life

Hypnotisør/hypnoterapeut Heidis ekspertråd til at stoppe med at ryge med hypnosens kraft:

For at få succes med hypnose til rygestop, er det først og fremmest afgørende, at du er 100% klar og motiveret til at stoppe.

Hypnose er effektivt, fordi underbevidstheden er mere modtagelig for forandringer i en hypnotisk tilstand - og dermed kan du ændre dine vaner og overbevisninger omkring rygning.

Forbered dig ved at visualisere dig selv som en sund, ikke-ryger, der klarer det godt. Undgå usikre tanker som "jeg håber, jeg kan" eller "jeg prøver". Disse tanker kan være demotiverende og give unødvendig opmærksomhed til rygetrangen.

Fokuser hellere på de fordele, du opnår ved at være røgfri, såsom bedre helbred og øget energi! Dit eget oprigtige ønske om at stoppe er nøglen til succes.

Læs mere om Heidi - Joy of life >>

Vil du rygningen til livs én gang for alle? Måske har du prøvet alt lige fra plastre, tyggegummi og spray til ren viljestyrke – men ingenting virker til at kunne holde den skadelige røg på afstand?

Hypnose mod rygning har, for mange, vist sig at være vejen til et effektivt og langvarigt rygestop. Det er ikke en mirakelkur – og kræver stadig en stor indsats fra dig – men gør du det rigtigt, kan det for alvor holde cigaretterne på afstand.

Hvordan? Læs med i denne guide.

Hvad er hypnose til rygestop, og hvordan virker det?

Hypnose til rygestop virker ved, at rygeren bliver ført ind i en hypnotisk tilstand for at ændre de vaner og tankemønstre, der er forbundet med rygning.

Målet er at hjælpe rygeren med at bryde afhængigheden og stoppe med at ryge – for altid.

Sådan virker hypnose mod rygning

Hypnotisøren arbejder med underbevidstheden, hvor mange af vores vaner og adfærdsmønstre er forankret. Ved at omprogrammere underbevidstheden kan man ændre rygevanen.

 • Først føres personen ind i en dybt afslappet og fokuseret tilstand. I denne tilstand er sindet mere åbent for forslag og ændringer.
 • Under hypnosen giver terapeuten forslag, der kan hjælpe med at ændre personens opfattelse af rygning. F.eks. kan rygeren få forslag om, at rygning er det samme som noget meget ulækkert, at de ikke længere har lyst til at ryge, eller at de føler sig rolige og afslappede uden cigaretter.
 • Hypnotisøren kan også styrke personens motivation til at stoppe med at ryge ved at fremhæve de positive sider ved at være røgfri, såsom bedre helbred, økonomiske besparelser og forbedret livskvalitet.

I sidste ende skal hypnosen hjælpe med at mindske trangen til at ryge og lindre symptomerne på nikotinabstinenser.

Virker hypnose altid til rygestop?

Hypnoterapi til rygestop virker ikke altid og for alle. Effektiviteten varierer fra person til person og afhænger af flere faktorer:

 • Personens egen motivation og ønske om at stoppe med at ryge er afgørende. Hypnose er mere effektiv, når personen virkelig ønsker at ændre sin vane og er åben og modtagelig for hypnose.
 • Kvaliteten og erfaringen af den hypnoterapeut, der udfører behandlingen, har også stor betydning for resultatet. En erfaren terapeut opnår oftere gode resultater.
 • Flere sessioner kan øge chancerne for succes. Enkelte sessioner kan være effektive for nogle, mens andre har brug for flere for at opnå varige resultater.
 • Kombination med andre rygestopmetoder, såsom rådgivning, støttegrupper eller nikotinerstatningsterapi, kan forbedre effektiviteten.

Generelle succesrater for hypnose mod rygning

Undersøgelser viser, at succesraten for hypnose til rygestop varierer bredt, ofte mellem 20-50 %. Nogle studier rapporterer højere succesrater, mens andre viser lavere.

Da hypnose er en meget individuel behandling, kan resultaterne variere betydeligt fra person til person.

Virkede Jan Hellesøes hypnose mod rygning?

Jan Hellesøes rygestopeksperiment var et live, digitalt hypnoseevent, hvor op mod 24.000 rygere deltog. Der var blandede oplevelser efter eksperimentet, men mange har udtalt, at de siden ikke har rørt en cigaret.

Sådan gik eksperimentet

Efter sessionen rapporterede mange deltagere positive resultater og angav, at de var stoppet med at ryge. Hellesøe selv var inden eksperimentet optimistisk og sagde, at mange ville holde op med at ryge, selvom han ikke kunne garantere 100% succes​.

Flere deltagere har efterfølgende delt deres succesoplevelser på sociale medier, hvor de fortalte, at de ikke havde røget siden sessionen.

Selvom mange har haft gavn af hypnosen, er der også nogle, der ikke oplevede den ønskede effekt. Flere deltagere nævnte f.eks., at det gik for stærkt til at kunne følge ordentligt med i – bl.a. da de skulle nå at forestille sig så ulækker en ting som muligt og associere rygning med den.

Hvornår stopper trangen til at ryge efter hypnose?

Trangen til at ryge kan variere meget fra person til person efter en hypnosesession. Nogle oplever en øjeblikkelig reduktion i rygetrang, mens andre kan have behov for flere sessioner og tid for at mærke en fuld effekt.

Det er vigtigt at huske, at en stærk personlig motivation og et ønske om at stoppe med at ryge kan forstærke og fremskynde effekten af hypnosen markant.

Rygestop dag for dag – det sker der med kroppen

Efter 20 minutter: Blodtryk og puls falder til normale niveauer.

Efter 8 timer: Kulilte-niveauet i blodet falder, og iltniveauet normaliseres.

Efter 24 timer: Risikoen for hjerteanfald begynder at falde.

Efter 48 timer: Nerver begynder at regenerere, og smags- og lugtesansen forbedres.

Efter 2-3 uger: Blodcirkulationen forbedres, og det bliver lettere at gå og trække vejret.

Efter 1-9 måneder: Hoste og åndenød mindskes, og lungefunktionen øges med op til 10%.

Efter 1 år: Risikoen for koronar hjertesygdom er halveret i forhold til en ryger.

Efter 5-15 år: Risikoen for slagtilfælde er reduceret til det samme niveau som en ikke-ryger.

Efter 10 år: Risikoen for lungekræft falder til omkring halvdelen af en ryger.

Hvordan får man succes med et rygestop?

Vi er alle forskellige – men følgende trin har over en bred kam vist sig at være blandt de mest effektive til et rygestop:

 • Planlæg dit rygestop i god tid. Sæt en stopdato og informér venner og familie om dine planer.
 • Søg støtte fra venner, familie eller rygestoprådgivere. Deltag i støttegrupper eller brug online ressourcer.
 • Identificér og håndtér de situationer, der udløser din rygetrang. Find sunde alternativer til at håndtere stress og kedsomhed.
 • Sæt små mål og beløn dig selv, når du når dem. Det kan være med små gaver eller aktiviteter, du nyder.
 • Spis sundt, motionér regelmæssigt, og sørg for at få nok søvn. En sund livsstil kan hjælpe med at reducere trangen til at ryge.
 • Vær forberedt på udfordringer og tilbagefald. Hvis du falder i, så prøv igen. Hver dag uden røg er en sejr.

Og sidst men ikke mindst kan du naturligvis overveje hypnose som en del af din rygestopstrategi. Især kan en kombination med andre metoder som f.eks. nikontinplaster eller -tyggegummi være utroligt effektivt.

Vil du vide mere?
Tjek dette kursus ud

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Bekæmp trangen til at ryge nu!

Dæmp rygetrangen med denne lydfil

Heidi - Joy of life

Relaterede artikler

Selvhypnose

Hypnose til vægttab: Fjern de overflødige kilo med..

28. maj 2024

Hypnose til vægttab kan være en effektiv metode til at tabe overflødige kilo – og genvinde kontrollen over din krop. Kli..

Selvhypnose

Hvad er hypnose, og hvordan virker det? Dybdegåend..

21. maj 2024

I dette indlæg får du en enkel forklaring på, hvad hypnose egentlig er, hvordan det virker, og hvilke former der findes...

Selvhypnose

Hypnose mod angst: Bekæmp angsten med hypnoterapeu..

23. maj 2024

Hypnose kan være en effektiv metode til at reducere angst – og genvinde kontrollen over dit liv. Klik og læs hypnotisørs..

Selvhypnose

Hvad er hypnoterapi – og adskiller det sig fra alm..

27. maj 2024

Klik og læs stor guide til hypnoterapi - og hvordan det egentlig virker. Medforfattet af hypnoterapeut Heidi fra Joy of ..