1. Hjem
  2. Blog
  3. Selvhypnose
  4. Hvad er hypnose, og hvordan virker det? Dybdegående guide.

Hvad er hypnose, og hvordan virker det? Dybdegående guide.

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

En stor guide til hypnose - og hvordan det egentlig virker. Medforfattet af hypnotisør Heidi fra Joy of Life.

Opdateret:

13-07-2024

Læsetid:

6m

ekspert udtalelse fra Heidi - Joy of life

Hypnotisør Heidis tanker om denne guide til hypnose

Jeg har hjulpet folkene bag Lumant med at skabe den mest dybdegående og detaljerede guide om hypnose. Vi gennemgår samtlige emner med konkrete eksempler, så du får alt den viden, du har brug for.


Jeg håber, at du finder lige så meget glæde og værdi ved hypnose, som jeg selv har fundet. God læselyst 😊

Læs mere om Heidi - Joy of life >>

I dette indlæg får du en enkel forklaring på, hvad hypnose egentlig er, hvordan det virker, og hvilke former der findes.

Vi gennemgår også, hvem der kan hypnotiseres, om man mister kontrollen under hypnose, og om "hypnotisør" og ”hypnoterapeut” egentlig er beskyttede titler.

Kort sagt: Den ultimative guide til dig, der er nysgerrig på, hvordan hypnose i virkeligheden fungerer.

Hvad er hypnose?

Hypnose er en psykisk tilstand af koncentreret opmærksomhed. Hypnose kan effektivt ændre både følelser, adfærd, vaner eller tankemønstre - hvis det bruges rigtigt.

Under hypnose er du nemlig mere modtagelig for forandringer, fordi du har bedre adgang til det underbevidste sind.

Meget mere end show

Mange af os forbinder hypnose med showhypnose, og det at hoppe rundt på en scene og sige som en kylling. Men faktisk er hypnose en tilstand af fokuseret opmærksomhed, der kan bruges til terapeutiske formål som f.eks. at behandle angst, hjælpe med rygestop, reducere smerte og flere andre problematikker.

Kort sagt: Hypnose kan effektivt skabe den positive forandring, man ønsker. Det kunne f.eks. være hypnose til rygestop, hypnose til vægttab eller hypnose mod angst.

Hvordan opnås en hypnotisk tilstand?

En hypnotisk tilstand opnås ved at få en person til slappe dybt af og koncentrere sig om bestemte forestillinger og visualiseringer. Følgende kendetegner en hypnotisk tilstand:

  • Man er meget fokuseret på forestillinger og visualiseringer.
  • Man er mere modtagelig for forslag, som kan ændre vaner eller opfattelser.
  • Ofte indebærer hypnose dyb afslapning, men det er ikke altid nødvendigt.
  • Man er normalt bevidst om, hvad der sker under hypnosen, og kan huske det bagefter.

Hypnose kan udføres af en professionel hypnotisør/hypnoterapeut - og alternativt kan man selvhypnose og dermed skabe forandringen selv.

Hvilke former for hypnose findes der?

Der findes primært fire former for hypnose - hver med deres egne teknikker og anvendelser. Her er nogle af de mest almindelige typer:

  • Traditionel hypnose, hvor hypnotisøren arbejder med direkte forslag og instruktioner til at skabe ændringer i adfærd eller dårlige vaner.
  • Selvhypnose, hvor personen selv fører sig ind i en hypnotisk tilstand - ofte med henblik på personlig udvikling. Dette foregår via hypnose lydfiler, der indeholder suggestioner (positive forslag), eller ved at personen selv visualiserer den ønskede tilstand.
  • Hypnoterapi, der er terapeutisk anvendelse af hypnose til at behandle f.eks. angst, stress, fobier, lavt selvværd, rygestop, sukkertrang, vægttab m.m. Indenfor hypnoterapi findes der utallige former for teknikker og metoder til at skabe forandringen - f.eks. aldersregression, NLP og traumebehandling.
  • Showhypnose, som primært bruges til underholdning. Denne type hypnose adskiller sig fra terapeutisk hypnose ved et fokus på at skabe et underholdende show for publikum. Her bringes de frivillige til at gøre humoristiske, mærkelige og ofte fjollede ting. Til showhypnose vælges de yderst hypnotiserbare til at komme op på scenen.

Disse forskellige former kan anvendes afhængigt af den specifikke situation og de individuelle behov.

Hvordan virker hypnose?

For at kunne forstå hypnosens effekt skal vi bruge begreberne:

  • Det bevidste sind
  • Den kritiske faktor
  • Det underbevidste sind

Vi er styret ca. 95 % af vores underbevidste sind - altså vores tanker, følelser og handlinger, det kommer fra underbevidstheden.

Det kan illustreres ligesom et isbjerg, hvor dét over vandoverfladen er det bevidste sind - og dét under vandoverfladen er det underbevidste sind. I midten (vandoverfladen) er ”den kritiske faktor” (den beskyttende del af sindet), som fungerer som et slags filter, der beskytter os mod forandring.

Det er derfor, det er så svært at skabe en forandring med kun det bevidste sind.

Under hypnose er den kritiske faktor mindre aktiv - og derigennem er det nemmere at skabe den ønskede forandring i underbevidstheden.

Hypnose-processen

Hypnose virker ved at bringe dig i en afslappet og fokuseret tilstand, hvor du er mere åben for forslag. Her er en enkel forklaring af processen:

  • Først bliver du guidet til at slappe af fysisk og mentalt, ofte ved at fokusere på din vejrtrækning, kropsfornemmelser, forestillinger og visualiseringer (ofte af naturen)
  • Hypnotisøren hjælper dig med at fokusere på bestemte ting, så du lettere kan koncentrere dig om dem.
  • Derefter giver hypnotisøren dig de forslag og forestillinger, som kan hjælpe dig med dit mål. F.eks. at ændre en dårlig vane, negative følelser eller uhensigtsmæssige handlemønstre.
  • I denne proces kan du blive bedt om at forestille dig det positive resultat, du gerne vil opnå.

Kort sagt: Hypnose bruger sindets naturlige evne til at fokusere og visualisere for at skabe positive ændringer i tanke- og adfærdsmønstre.

Kan alle hypnotiseres?

De fleste mennesker kan hypnotiseres, men påvirkeligheden varierer fra person til person. Langt størstedelen kan opnå den nødvendige hypnosedybde til at skabe den positive forandring, de ønsker.

  • Nogle mennesker er mere modtagelige for hypnose end andre. Dette gælder for de ca.10 % af befolkningen, som er yderst hypnotiserbare. Det er dem, man typisk ser i hypnoseshows.
  • Omkring 10 % oplever udfordringer med at blive hypnotiseret. Folk, der generelt er åbne for og har en positiv holdning til hypnose, har ofte lettere ved at blive hypnotiseret, da hypnose kræver en vis grad af samarbejde og tillid.

Flere mennesker har en forventning om, at de ikke kan hypnotiseres, fordi de tager udgangspunkt i hypnoseshows. Men den hypnotiske tilstand nødvendig for at skabe en forandring indebærer ikke, at man er blandt de 10 % mest hypnotiserbare.

Hvad sker der, når man er i hypnose?

Hjerneaktiviteten falder fra betabølger ned på alfa- eller det dybere theta-niveau. Når en person er i hypnose, opleves en tilstand af fokuseret opmærksomhed og øget modtagelighed for forslag.

Under hypnosen skabes en dyb følelse af afslapning. Dette kan sammenlignes med at dagdrømme eller den tilstand, man er i, lige før man falder i søvn om aftenen. Selvom du er dybt afslappet, er sindet vågent og fokuseret, og du er stadig opmærksom på hypnotisørens stemme og forslag.

Det betyder, at hypnotisøren kan give positive forslag, ændre fejlagtige overbevisninger, negative følelser og tankemønstre, som man er mere tilbøjelig til at acceptere og tage til sig.

Hvad definerer en hypnosetilstand?

En hypnosetilstand er generelt karakteriseret ved følgende fire ting:

  • Fokuseret opmærksomhed på bestemte tanker, følelser eller forestillinger, mens andre stimuli filtreres fra.
  • Afslapning – både fysisk og mentalt – og modtagelighed for forslag og instruktioner fra hypnotisøren. Afslapning gør sig dog ikke nødvendigvis altid gældende.
  • Du kan opleve, at tiden føles anderledes - ofte som om, den går hurtigere end normalt.
  • Du kan føle dig, som om du er i en drømmetilstand, hvor grænsen mellem fantasi og virkelighed er mere flydende.

Kan hypnose måles i hjernen?

Hypnose kan ikke måles direkte i hjernen med f.eks. MRI eller EEG. Hvis man i hypnosen er bragt i en tilstand af afslappethed og fokus, hvor hypnotisøren hjælper med at forestille sig afslappende situationer gennem forslag, kan hypnosens ændringer på hjernen ikke måles direkte med MRI eller EEG.

Fordi tilstanden af afslappethed og fokus er intens, kan ændringer i hjerneaktivitet dog observeres ved alfa- eller theta bølger. Den afslappede tilstand vil kunne måles igennem hjernebølger, men ikke hypnosen i sig selv. Hypnose er som tidligere nævnt ikke nødvendigvis altid en afslappet tilstand.

Mister man kontrollen under hypnose?

Nej, man mister ikke kontrollen under hypnose. Hypnose er en tilstand af fokuseret opmærksomhed og øget modtagelighed for forslag, men personen bevarer bevidstheden og kan altid vælge at følge eller afvise forslagene fra hypnotisøren.

Man er ikke i en dyb søvn eller bevidstløs, og hypnose kræver altid samarbejde og tillid mellem klient og hypnotisør for at være effektiv.

Er hypnotisør en beskyttet titel?

Nej, "hypnotisør" og ”hypnoterapeut” er ikke en beskyttet titel i Danmark. Det betyder, at enhver kan kalde sig hypnotisør eller hypnoterapeut uden specifik uddannelse eller certificering.

Det er derfor meget vigtigt at vælge en hypnotisør med dokumenteret erfaring og uddannelse for at sikre en professionel og sikker oplevelse. Sørg for at undersøge deres baggrund og kvalifikationer grundigt, før du beslutter dig for at booke en tid.

Kan man hypnotisere sig selv ubevidst?

Ja, man kan ubevidst bringe sig selv i en tilstand, der minder om hypnose. Det sker ofte, når man er meget opslugt af f.eks. at læse en bog, se en film eller dagdrømme – eller når vi f.eks. kører på motorvejen, og underbevidstheden håndterer bilkørslen for os og reagerer på trafikken.

Den hypnotiske tilstand er dermed en helt naturlig tilstand, som sker flere gange dagligt.

Vil du vide mere?
Tjek dette kursus ud

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Skab positiv forandring med hypnose!

Opnå dit ønskede mål med denne hypnose lydfil

Heidi - Joy of life

Relaterede artikler

Selvhypnose

Hypnose til vægttab: Fjern de overflødige kilo med..

28. maj 2024

Hypnose til vægttab kan være en effektiv metode til at tabe overflødige kilo – og genvinde kontrollen over din krop. Kli..

Selvhypnose

Hypnose til rygestop: Bekæmp trangen til at ryge m..

23. maj 2024

Kom rygningen til livs én gang for alle med tankens kraft. Lær alt om hypnose til rygestop.

Selvhypnose

Hypnose mod angst: Bekæmp angsten med hypnoterapeu..

23. maj 2024

Hypnose kan være en effektiv metode til at reducere angst – og genvinde kontrollen over dit liv. Klik og læs hypnotisørs..

Selvhypnose

Hvad er hypnoterapi – og adskiller det sig fra alm..

27. maj 2024

Klik og læs stor guide til hypnoterapi - og hvordan det egentlig virker. Medforfattet af hypnoterapeut Heidi fra Joy of ..