1. Hjem
 2. Blog
 3. Køkkenhave
 4. Køkkenhave for begyndere – kom flyvende fra start

Køkkenhave for begyndere – kom flyvende fra start

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Følg vores enkle køkkenhaveguide med 5 begyndernemme tips - og kom helt i mål med netop den køkkenhave, du altid har drømt om.

Opdateret:

26-04-2024

Læsetid:

7m

ekspert udtalelse fra Katrine fra Mikrohaven

Køkkenhave-ekspert Katrines bedste råd til nybegynderen

Som køkkenhave-begynder er det vigtigt at få succesoplevelser fra starten, så du bygger selvtillid og lærer, hvordan haven fungerer.

Start gerne småt, f.eks. på et lille område i haven eller i et enkelt højbed. Meget gerne tæt på, hvor du færdes. På den måde kan du holde øje med, om planterne skal vandes.

Start med nemme planter som f.eks. salat, ærter og radiser. Husk: Det vigtigste er at komme i gang. Vær ikke bange for at fejle - du har først rigtigt lært det, når du har slået 1000 planter ihjel! 😊

Læs mere om Katrine fra Mikrohaven >>

Er du klar til at få netop den køkkenhave, du altid har drømt om? Med de flotteste planter og sprødeste grøntsager, der både pryder og skaber lækre råvarer?

Så skal du læse med her. Her får du nemlig vores ultimative guide til at skabe en lækker køkkenhave – helt som begynder.

God fornøjelse - og må de grønne fingre spire frem!

Overvej følgende 3 ting, før du starter

At starte en køkkenhave er relativt enkelt – så længe man har styr på planlægning og forberedelsen. Før du graver i jorden og begynder at plante, er det vigtigt at overveje følgende:

1: Køkkenhavens placering

Vælg gerne en solrig placering til din køkkenhave, da de fleste grøntsager trives bedst i fuldt sollys. Udse dig gerne det sted i haven, hvor solen skinner mest i løbet af dagen.

Læs mere om placering i vores indlæg om indretning af køkkenhaven.

Grøn og sund køkkenhave i sollys

2: Jordens kvalitet

God jord er afgørende for sund plantevækst. Høj jordkvalitet i køkkenhaven kendetegnes ved god struktur (passende blanding af ler, sand og humus), tilstrækkelig dræning, rigeligt med næringsstoffer og et aktivt mikrobielt samfund. Det er typisk mørkt og fugtigt.

Hvis din jord er meget leret eller stenet, kan det være nødvendigt at bruge kompost eller gødning for at forbedre strukturen og næringsindholdet.

3: Havens størrelse og omfang

Som køkkenhave-begynder anbefaler vi altid at starte småt. Det kan være fristende at plante for meget på én gang, men manglende erfaring kan føre til mange mindre gode afgrøder - i stedet for få vellykkede.

Brug for mere begynderinspiration? Gå på opdagelse i vores køkkenhavekalender og plantekalender, hvor du får inspiration til hhv. arbejdsopgaver og planter inddelt i måneder.

Følg disse 5 enkle trin – og kom godt i mål med køkkenhaven

En flot og lækker køkkenhave kan anlægges på mange måder – men disse 5 enkle trin kan du uden tøven følge og få succes med din første køkkenhave.

 • Marker og klargør området til køkkenhaven (husk at vælge et solrigt sted). Fjern ukrudt og sten, og brug en spade til at løsne jorden. Tilføj kompost eller organisk materiale for at forbedre jordens kvalitet, hvis nødvendigt.
 • Overvej hvilke afgrøder, du vil dyrke. Vælg gerne begyndervenlige planter som salat, radiser og gulerødder.
 • Begyndt at plante dine valgte frø eller planter. Vand forsigtigt efter plantning for at etablere rødderne.
 • Sørg for regelmæssig vanding for at holde jorden fugtig, især i tørre perioder. Fjern også ukrudt løbende for at forhindre konkurrence om vand og næringsstoffer, og overvåg løbende køkkenhaven for at forebygge og bekæmpe skadedyr og sygdomme (se vores tips til dette nederst).
 • Når dine planter modnes, kan du begynde at høste frugterne af dit arbejde. Pluk grøntsagerne regelmæssigt for at fremme fortsat vækst og forhindre overmodning.

Husk: Når du for første gang smager en lækker grøntsag, du selv har plantet, giver det en masse motivation og inspiration til at fortsætte det gode arbejde!

Flotte tomater i forskellige farver fra køkkenhaven

Sådan vælger du planter og grøntsager som begynder

Der er mange at vælge imellem – og det er både godt og skidt, for det øger mulighederne, men også risikoen for at vælge forkert.

Vi anbefaler, at du overvejer følgende, når du skal vælge afgrøder:

 • Vælg planter, der trives i det klima, der præger dit havemiljø. Nogle planter kræver fuld sol, mens andre kan trives i delvis skygge. Vælg dem, der passer til netop din have.
 • Vælg samtidig planter, der passer til den plads, du har til rådighed. Nogle grøntsager, som f.eks. tomater og squash, kræver mere plads end andre.
 • Vælg planter, der passer til den mængde tid og vedligeholdelse, du er villig til at investere i køkkenhaven. Nogle grøntsager kræver mere pleje end andre – f.eks. kræver peberfrugter mere vanding og beskæring end gennemsnittet for at opnå optimal vækst.
 • Overvej at vælge grøntsager, der producerer afgrøder kontinuerligt, så du har en stabil forsyning af friske afgrøder. Gode eksempler er salatblade, tomater og ærter.
Kurv med friske grøntsager fra køkkenhaven, gulerødder løg og radiser

Den gode grøntsagshave for begyndere

At skabe den gode grøntsagshave for begyndere handler, kort sagt, om at holde det enkelt. Her er 5 tips til at komme godt i gang:

 • Start med nemme grøntsager som salat, radiser og gulerødder, og evt. krydderurter som basilikum og persille. Disse kræver minimal pleje og er gode for begyndere at lære af.
 • Lav en plan for din grøntsagshave ved at overveje plads, sollys og vanding. Tegn en simpel skitse over din have og planlæg, hvor hver grøntsag skal plantes.
 • Hvis du har begrænset plads eller jord af dårlig kvalitet, kan du overveje at plante i potter. Dette giver dig kontrol over jordens kvalitet og giver dig mulighed for at flytte planterne for at maksimere sollys.
 • Sørg for at vande din have regelmæssigt, især i tørre perioder. Overvåg jordfugtigheden og vand, når du kan se, at den er ved at tørre ud.
 • Hold øje med skadedyr og sygdomme – og sørg for at forebygge og/eller bekæmpe det tidligt. Dette kan omfatte håndplukning af insekter, anvendelse af naturlige pesticider eller helt enkelt at flytte planter væk fra belastede områder.

Helt kort: Start med simple grøntsager, planlæg grundigt, hold det enkelt og bekæmp jævnligt sygdomme og skadedyr.

Hey, stop lige et øjeblik!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at modtage information om nye kurser og eksklusive tilbud.

Vælg disse 5 begynder-venlige grøntsager

Her er fem nemme grøntsager, der er relativt nemme at dyrke og dermed velegnede til begyndere:

Salat

Salat er en af de nemmeste grøntsager at dyrke og kræver minimal pleje. Du kan så salatfrø direkte i jorden eller købe frøplanter for at kickstarte processen.

Salat modner hurtigt, og du får derfor mulighed for at nyde friske blade på kort tid.

Radiser

Radiser er hurtige til at spire og modne, hvilket gør dem ideelle for begyndere.

Radiser kræver kun en let, veldrænet jord og kan dyrkes både i haven og i potter.

Gulerødder

Gulerødder er en anden nem grøntsag at dyrke og kan være særligt tilfredsstillende for begyndere at høste. De kræver en løs, veldrænet jord og regelmæssig vanding for at trives.

Gulerødder kan være lidt længere om at modne, men når du høster dine egne friske, sprøde gulerødder, er tålmodigheden bestemt dét værd.

Ærter

Ærter er en anden grøntsag, der trives godt i det danske klima. De kan sås tidligt om foråret og giver en rig høst.

Ærter kræver fuld sol og regelmæssig vanding for at trives.

Tomater

Selvom tomater kan være lidt mere krævende end andre grøntsager, er de stadig velegnede til begyndere, især hvis du vælger de mere robuste sorter som cherrytomater.

Tomater kræver veldrænet jord, fuld sol og støtte i form af stave eller bur. Til gengæld belønner de dig med saftige, smagfulde frugter, der er perfekte til alt fra friske salater til pasta og salsa.

Hvor meget tid kræver en god køkkenhave?

Alt i alt kan en god og sund køkkenhave på en vis størrelse kræve et par timers arbejde om ugen i gennemsnit.

Med god planlægning og effektivitet kan du dog minimere tidsforbruget. Arbejdet med en køkkenhave indebærer generelt tid brugt på følgende:

 • Opstartstiden til etablering af køkkenhaven, herunder forberedelse af jorden, anlæggelse af bede og plantning af frø eller planter. Dette kan tage et par dage til en uge afhængigt af størrelsen på din have og omfanget af forberedelserne.
 • Løbende vedligeholdelse som f.eks. vanding og ukrudts- og sygdomsbekæmpelse. Dette tager typisk en times tid om ugen, afhængigt af størrelsen på din have.
 • Du skal afsætte tid til at høste modne afgrøder, fjerne uønskede planter og forberede haven til næste sæson. Denne tid er dog mere koncentreret med nogle timers arbejde i en bestemt periode.
 • Du skal afsætte et par timer om måneden til at fjerne døde planter og beskytte sarte afgrøder mod frost om efteråret og vinteren.
Lille dreng vander køkkenhaven med sølvgrå vandkande

Hvad med ukrudt og plantesygdomme?

Bekæmpelse af ukrudt og forebyggelse af plantesygdomme er vigtige aspekter af at opretholde en sund køkkenhave. Følg gerne disse generelle tips for at være på forkant – og være klar, hvis uheldet alligevel er ude:

 • Hold ukrudtet under kontrol ved regelmæssigt at luge din have. Fjern ukrudt, så snart du ser det spire, for at forhindre, at det konkurrerer med dine afgrøder om vand, lys og næringsstoffer. Brug af halm, hakkede blade eller bark kan også hjælpe med at undertrykke ukrudt og holde jorden fugtig.
 • Forebyggelse er nøglen til at undgå plantesygdomme. Vælg sunde planter fra starten, og undgå at plante dem for tæt sammen, da overfyldte planter er mere tilbøjelige til at udvikle sygdomme.
 • Hold øje med tegn på plantesygdomme som misfarvede blade, pletter eller unormal vækst. Jo tidligere du opdager symptomerne, jo lettere er det at håndtere problemet. Fjern inficerede planter eller berørte dele af planterne så hurtigt som muligt for at forhindre sygdommen i at sprede sig.

Ved at være proaktiv med både bekæmpelse af ukrudt og plantesygdomme kan du holde din køkkenhave sund og produktiv og minimere behovet for kemi i køkkenhaven.

Vil du vide mere?
Tjek dette kursus ud

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Dyrk sunde grøntsager i krukker med disse eksperttips!

Dyrk fantastiske grøntsager i krukker fra marts til november

Katrine fra Mikrohaven

Relaterede artikler

Køkkenhave

Sådan indretter du køkkenhaven ud fra netop dine ø..

17. april 2024

Indretning af en køkkenhave behøver ikke være kompliceret. Klik og få 7 enkle trin til en succesfuld køkkenhaveindretnin..

Køkkenhave

Køkkenhave kalender – nem guide til effektivt arbe..

11. april 2024

I dette indlæg får du en enkel gennemgang af køkkenhave-arbejdet i hver af årets 12 måneder. Klik og bliv inspireret af ..

Køkkenhave

Plantekalender – guide til de mest populære grønts..

11. april 2024

I dette indlæg får du en nem så- og høsteguide til de mest populære grøntsager til køkkenhaven. Klik og bliv inspireret ..

Køkkenhave

Sådan skaber du en frugtbar jord i din køkkenhave ..

11. august 2023

Opdag hvordan humus transformerer din køkkenhave til en frugtbar oase. Lær om kompost, grøngødningsplanter og mere.