1. Hjem
  2. Blog
  3. Køkkenhave
  4. Sådan indretter du køkkenhaven ud fra netop dine ønsker

Sådan indretter du køkkenhaven ud fra netop dine ønsker

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Indretning af en køkkenhave behøver ikke være kompliceret. I dette indlæg får du 7 enkle trin til at lykkes med en optimal køkkenhaveindretning - selv for dig, der lige er startet på din haverejse.

Opdateret:

29-04-2024

Læsetid:

5m

ekspert udtalelse fra Katrine fra Mikrohaven

Køkkenhave-ekspert Katrines bedste råd til indretning af køkkenhave:

Mine tips er inddelt til dig, der vil bruge hhv. kort og lang tid på køkkenhaven:

Lyn-tips til dig, der ikke har så meget tid til køkkenhaven:

Vælg en placering så tæt på, hvor du færdes, som muligt, så du kan ordne og høste, når du går forbi.

Vælg ”nemme” afgrøder, der passer sig selv og ikke har store problemer med insektangreb - f.eks. salat, squash og bønner. Vælg gerne flerårigt grønt, der kommer igen hvert år - f.eks. krydderurter, purløg, rabarber, jordbær, jordskokker og flerårigt kål.

Dyrk gerne i et tykt lag kompost (10-15 cm). Det holder ukrudtet væk, holder på vandet og fungerer som gødning hele sæsonen.

Tips til dig, der har meget tid til køkkenhaven:

Du kan lege med optimering af tiden og pladsen. Undersøg hvilke planter, der kan sås efter hinanden, for at udnytte tiden bedst muligt.

Du kan f.eks. vælge at forspire rødbeder, squash, bønner eller kål i plantebakker og plante dem ud, når du har høstet din salat, ærter, radiser eller spinat.

Læs mere om Katrine fra Mikrohaven >>

Indretning af en køkkenhave behøver ikke være kompliceret. Faktisk er enkelhed nøglen til succes – særligt for køkkenhave-begyndere.

Ved at følge nedenstående 7 trin kan du skabe en køkkenhave, der passer perfekt til netop dine behov og ønsker:

1: Tidsforbrug og forventning

2: Hvor mange penge du vil bruge

3: Hvor meget plads du har/vil bruge

4: Hvor placeringen skal være

5: Hvilke afgrøder du vil have

6: At der er styr på forberedelsen

7: At du ved, hvordan du vil organisere dig

Vi vil gennemgå alle 7 herunder.

1: Hvor meget tid vil du bruge?

Når du planlægger din køkkenhave, er det vigtigt at være realistisk omkring det tidsforbrug, du kan/vil afsætte til den.

Hvis du har en travl hverdag, er det ofte en god idé at starte med en mindre køkkenhave eller vælge afgrøder, der kræver minimal vedligeholdelse.

PS: Har du brug for inspiration til gode afgrøder til køkkenhaven? Tjek vores plantekalender ud!

Overvej også, hvor meget tid du egentlig har lyst til at bruge på selve havearbejdet. Nogle mennesker nyder at bruge flere timer i haven hver dag, mens andre foretrækker et par timer om ugen.

Vi er alle forskellige, og ved at være ærlig overfor dig selv, kan du undgå at blive overvældet og skuffet over resultaterne. Læs mere om den tid, du kan forvente at bruge, i vores køkkenhave kalender.

planter i velplejet køkkenhave

2: Hvad er dit budget?

Indretning af en køkkenhave behøver ikke være dyrt, men det er vigtigt at have et realistisk budget på plads. Overvej omkostningerne ved f.eks. frø, planter, gødning, redskaber og eventuel opbevaring, du vil investere i, som f.eks. plantekasser eller redskabsholdere.

En effektiv måde at spare i budgettet til din køkkenhave er f.eks. følgende:

  • Genbrug gamle trækasser, spande eller potter til at plante dine grøntsager i. På den måde kan du spare penge, du ville bruge på at købe nye plantekasser eller potter.
  • Lav din egen kompost af organisk affald fra køkkenet og haven. Dette giver næring til din køkkenhave, uden du behøver købe dyr gødning.
  • Byt frø med andre haveentusiaster i dit lokalområde i stedet for at købe nye frø. Dette giver dig et bredt udvalg af planter – uden at skulle bruge unødigt mange penge på frø.

Vi anbefaler generelt at starte småt som begynder og gradvist udvide din køkkenhave, når du har fået smag for det. Denne tilgang er også budgetvenlig.

3: Hvor meget plads har du?

Selvom du kun har en lille altan eller en smal strimmel jord langs en mur, kan du stadig skabe en produktiv og funktionel køkkenhave. Det handler altid om forventningsafstemning.

For at udnytte pladsen på bedst mulig vis kan du overveje at bruge plantekasser eller espalier, eller vælge kompakte afgrøder, der ikke kræver meget plads.

Hvis du har meget plads til rådighed, kan du overveje at opdele din køkkenhave i sektioner for at dyrke forskellige typer afgrøder eller skabe plads til afslapning.

Køkkenhave langs mur med planter

4: Hvor skal køkkenhaven placeres i haven?

Placeringen af din køkkenhave har stor indflydelse på dens succes. Vælg et sted i haven, der får godt med sollys i løbet af dagen. For de fleste grøntsager betyder det mindst 6 timer om dagen.

Undgå områder, der er uheldigt eksponeret for kraftig vind eller oversvømmelse, og sørg for, at jorden har en god dræning.

Tænk også over placeringen ifht. dit hjem – jo tættere på køkkenet, desto nemmere vil det være at høste og passe din køkkenhave. Du har en kortere tur ud for at hente friske krydderurter og grøntsager – og i og med, at du har naturligt udsyn til den, kan det motivere dig til at passe bedre på den og pleje den hyppigere.

Hey, stop lige et øjeblik!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær blandt de første til at modtage information om nye kurser og eksklusive tilbud.

5: Hvilke afgrøder vil du have?

Når du vælger afgrøder til din køkkenhave, er det vigtigt at overveje både dine personlige præferencer – og den tilgængelige plads.

Start med at lave en liste over de grøntsager, frugter og krydderurter, du gerne vil dyrke, og undersøg derefter, hvilke der passer bedst til dit område og sæsonen.

Overvej også planteafstande og placering, da nogle afgrøder kræver mere plads eller har brug for særlige betingelser for at trives.

Tomatplante i køkkenhave med både grønne og røde tomater

6: Forbered jorden og planlæg efter pladsudnyttelse

Forberedelse er nøglen til succes i køkkenhaven. Før du begynder at plante, skal du sørge for at forberede jorden ordentligt ved at tilføje organisk materiale som kompost eller gødning for at forbedre jordens struktur og næringsstoffer.

Fjern ukrudt og andre planterester for at forhindre konkurrence om vand og næringsstoffer, og planlæg dine plantebede og stier, så du maksimerer pladsen og gør det nemmere at passe din have.

7: Sørg for optimal opbevaring og organisering af værktøj mm.

Organisering af dit værktøj og andre materialer kan hjælpe med at holde din køkkenhave ryddelig og effektiv.

Overvej derfor at installere f.eks. hylder, redskabsholdere eller plantekasser for at holde tingene organiseret og let tilgængelige. Ved at have alt dit værktøj og udstyr inden for rækkevidde kan du spare tid og minimere stressen ved havearbejde.

Og det behøver ikke være dyrt – for selvom hylder og plantekasser mm. kan virke som en relativt stor udgift, er der flere måder at spare penge på dem:

  • I stedet for at købe færdiglavede opbevaringsløsninger, kan du overveje at lave dine egne. Brug genbrugsmaterialer som træpaller, gamle kasser eller genstande fra genbrugsbutikker til at skabe unikke og budgetvenlige opbevaringsløsninger.
  • Led efter brugte opbevaringsløsninger på lokale loppemarkeder, genbrugsbutikker eller online markedspladser som DBA og Facebook Marketplace. Mange gange kan du finde brugbare materialer til en brøkdel af prisen for nye.
  • Hvis du vælger at købe nyt, kan du spare penge ved at vælge billigere materialer. For eksempel kan du bruge presset træ i stedet for massivt træ eller plastik i stedet for metal.

Ved at være kreativ og tænke uden for boksen kan du sagtens finde budgetvenlige måder at organisere dit værktøj og udstyr til din køkkenhave på.

Konklusion: De 3 vigtigste ting, du skal have styr på i køkkenhave-indretningen

Når det kommer til indretning af din køkkenhave, er der tre nøgleelementer, som er afgørende for dens succes:

1: Placering

Vælg omhyggeligt den rigtige placering til din køkkenhave baseret på faktorer som sollys, jordkvalitet og tilgængelighed. En velbeliggende køkkenhave tæt på dit hjem kan desuden gøre det nemt at høste friske grøntsager og minimere stressen ved havearbejde.

2: Planlægning

Forberedelse er nøglen til en vellykket køkkenhave. Sørg for at forberede jorden ordentligt, planlæg dine plantebede og stier, og vælg de rigtige afgrøder til dit område og sæsonen. Ved at planlægge nøje kan du maksimere udbyttet og minimere spild.

3: Organisering og opbevaring

Hold din køkkenhave organiseret og veludstyret ved at investere i passende opbevaringsløsninger som hylder, redskabsholdere eller plantekasser. Ved at have alt dit værktøj og udstyr inden for rækkevidde kan du spare tid og minimere stressen ved havearbejde.

Ved at have styr på disse tre nøglefaktorer kan du skabe en køkkenhave, der ikke kun er smuk og produktiv, men også nem at passe og nyde.

Vil du vide mere?
Tjek dette kursus ud

Screenshot af Lumant online kursusplatform, hvor indtjening og kursustilmeldinger er synlige for instruktøren

Kom i gang nu, og lær hvordan du indretter din køkkenhave!

Dyrk fantastiske grøntsager i krukker fra marts til november

Katrine fra Mikrohaven

Relaterede artikler

Køkkenhave

Køkkenhave for begyndere – kom flyvende fra start

09. april 2024

Er du klar til at få netop den køkkenhave, du altid har drømt om? Følg vores enkle guide med 5 nemme begyndertips og kom..

Køkkenhave

Køkkenhave kalender – nem guide til effektivt arbe..

11. april 2024

I dette indlæg får du en enkel gennemgang af køkkenhave-arbejdet i hver af årets 12 måneder. Klik og bliv inspireret af ..

Køkkenhave

Plantekalender – guide til de mest populære grønts..

11. april 2024

I dette indlæg får du en nem så- og høsteguide til de mest populære grøntsager til køkkenhaven. Klik og bliv inspireret ..

Køkkenhave

Sådan skaber du en frugtbar jord i din køkkenhave ..

11. august 2023

Opdag hvordan humus transformerer din køkkenhave til en frugtbar oase. Lær om kompost, grøngødningsplanter og mere.